Regiontoppen Johnny Magnusson (M) om kravet på akutsjukhus till Hisingen: ”Ersätta Lundby på lite längre sikt”

Inget akutsjukhus – trots att Hisingen har större befolkning än de flesta svenska storstäder. Det var innehållet i Markus Hankins krönika hos Hela Hisingen.
Nu svarar regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen på kravet om akutsjukvård till Hisingen:
— Nej, tvärtom håller vi på att flytta ut mer av vården närmare patienterna. Till exempel på Hisingen, säger Johnny Magnusson (M)

Det bor 158 000 människor på Hisingen. Det är fler människor än i många svenska storstäder, som Helsingborg, Örebro eller Västerås. Trots det så finns här inget akutsjukhus. Ifall en akut situation skulle uppstå skulle det ta minst 15 minuter att ta sig till Sahlgrenska eller Östra – något som Hela Hisingen:s Markus Hankins skrev om i en krönika i veckan.

”Inte akutsjukvård”

”Att åka till sjukhuset med kollektivtrafik, när läkarbesöket inte är så akut att man måste ringa ambulans, ska inte behöva ta en timme. Att köras med ambulans till akutsjukhuset när du svävar mellan liv och död – ska inte behöva ta närmare 20 minuter”, skrev Markus Hankins.

Nu svarar regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen, Johnny Magnusson, på artikeln. Det finns bland annat planer på fler sjukhus i Göteborgsområdet:

— Ja, men inte akutsjukvård.

Kan du berätta mer om det?
— Vi bygger ett specialistcentrum för avancerad dagsjukvård i Högsbo och har en preliminär plan på att ersätta Lundby på lite längre sikt, säger Magnusson.

Med Lundby avses Lundby sjukhus vid Wieselgrensplatsen, som drivs av Capio. Här kommer avdelningarna för ortopedi, urologi och gynekologi att läggas ner vid årsskiftet, då de inte finns med i avtalet för vården vid Lundby sjukhus från den 1 januari 2021.

Samtidigt står de tidigare planerna för ett nytt sjukhus i Frihamnen och ett nytt sjukhus – det som ska ersätta Lundby sjukhus – vid Wieselgrensplatsen stilla, för närvarande.

Under mandatperioden har den socialdemokratiska oppositionen i Västra Götalandsregionen velat se att Lundby sjukhus – vars framtid varit hotad – ska återgå till att drivas i regionens egna regi.

Flytta ut vården

Samtidigt har Västra Götlandsregionens ansvariga för sjukvården i Göteborg ingen tanke om att expandera akutsjukvården på Sahlgrenska.

— Nej, tvärtom, håller vi på att flytta ut mer av vården närmare patienterna. Till exempel på Hisingen, säger Johnny Magnusson (M).

Tycker ni inte att ett akutsjukhus på Hisingen borde vara logiskt?
— Vi har Lundby och avser att fortsätta finnas på Hisingen men inte med en trauma-akut, säger han.

Här kan du läsa Västra Götalandsregionens egen beskrivning av förändringarna vid Lundby Sjukhus som genomförs vid årsskiftet 2020/2021: Flytt av verksamhet vid Lundby Specialistsjukhus.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: