BILDEXTRA: Här är Psykiatrins monument på Backaplan – ”Hisingens historia”

Just nu byggs ett stort monument på Backaplan som ska fungera som en scen, ett galleri och en skulptur. Syftet är att synliggöra psykisk ohälsa.
— Det är fantastiskt att vi fått så mycket stöd, säger Stefan Karlsson, konstnär och projektledare för ”Psykiatrins monument”.

När ”Psykiatrins monument” är färdigbyggt kommer det att hållas konserter, samtal samt visas konstutställningar från scenen. Projektledaren för monumentet, Stefan Karlsson, jobbar till vardags på Sahlgrenska och driver två konstateljéer inom psykiatrin.

— Det här har vuxit fram ur olika tankar om att öppna upp mer för samtal om konstnärlig verksamhet och psykisk ohälsa, säger han.

Idén kommer från när han jobbade på Lillhagen.
— Lillhagen var som en liten stad, med ateljéer med måleri, skulptur, textil och musik. Det här är något som jag haft med mig ända sedan jag jobbade där, den fantastiska möjligheten för återhämtning hos patienterna med hjälp av konst, säger han.

Skulpturen beräknas stå klar 15 september. Foto: Helahisingen.se

”En kreativ hub”

Målet med projektet är att kunna prata om psykiska ohälsa öppet.

— Så det är därifrån vi hämtat inspiration. Monumentet är en stor kreativ hub – det kommer från Hisingens historia. En del av konstnärerna som medverkar lider av psykisk ohälsa och en del tidigare patienter är med oss i arbetslaget.

Skulpturen beräknas stå klar 15 september. Foto: Helahisingen.se

På scenen kommer bland andra Exorcisten och Mollgan att uppträda. Sedan kommer det även hållas samtal där flera kända personer medverkar. Däribland sommarpratarna i P1 – konstnären Anna Odell och överläkaren Simon Kyaga.

— Det är flera stora namn på plats. Samtalen bygger på att en konstnär med psykisk ohälsa samtalar med filosofer, psykiatriker och läkare, säger Stefan Karlsson.

Monumentet finansieras av bland annat konstnärsnämnden och Göteborgs stad. Foto: Helahisingen.se
Konstnärerna vill synliggöra psykisk ohälsa. Foto: Helahisingen.se

Stefan Karlsson säger att han är tacksam för det stöd som han fått för att realisera projektet – och att det får byggas just här på Backaplan.

— Det är det största privata initiativet de senaste åren. Vi har fått finansiering av både stat och kommun och det är fantastiskt att vi fått så mycket stöd, att så många upplever det här som en viktig verksamhet, säger han.

På scen kommer bland andra sommarpratare Anna Odell att finnas på plats. Foto: Helahisingen.se

Eventet startar 15 september och pågår fram till 3 oktober. Du kan se hela programmet nedanför bilderna. ”Monumentet” hittar du på parkeringen framför Backa 2, utanför mellan KappAhl och Stora Coop vid Backaplans köpcentrum.

Projektet på Backaplan har pågått i ett par veckor. Foto: Helahisingen.se
På scen kommer bland andra Mollgan och Exorcist GBG att spela. Foto: Helahisingen.se

Här är hela programmet på Backaplan

Här är hela programmet på Backaplan. Klicka på bilden för större version. Foto: Helahisingen.se

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: