Capio kan få ny ägare – Emiratet Abu Dhabi bakom bud på 140 miljarder

Capio AB kan köpas upp av Förenade Arabemiraten – ett land som enligt regeringen har stora brister ”vad gäller demokrati, de mänskliga rättigheterna och rättsstatens principer. Ett bud på 140 miljarder kronor har lagts på Capios huvudägare, skriver Reuters. Företaget har ett flertal vårdcentraler och ett närsjukhus på Hisingen.

Capios vårdcentraler i Torslanda, Backa, Lundby och Kvillebäcken samt närsjukhuset vid Wieselgrensplatsen, drivs av företaget Capio AB som ägs av den franska vårdkoncernen Ramsay Santé. De, i sin tur, ägs av det globala företaget Ramsay Health Care.

Och det är på Ramsay Health Care som budet på 15 miljarder dollar, eller motsvarande ungefär 140 miljarder svenska kronor, har lagts. Det rapporterar källor till nyhetskanalen Reuters.

Landet saknar mänskliga rättigheter – rapporter om tortyr och misshandel

Abu Dhabi är det största av de sju emirat, eller områden, som utgör Förenade Arabemiraten. På regeringens hemsida skriver man att styrelseskicket i landet saknar grundläggande mänskliga värderingar:

”Det finns stora brister i Förenade arabemiraten vad gäller demokrati, de mänskliga rättigheterna och rättsstatens principer”.

LÄS MER: Markus Hankins: Varför har vi ett system där diktaturer kan äga välfärden på Hisingen?

Vidare har rättssystemet flera brister:

”Godtyckliga frihetsberövanden och långa häktningstider förekommer, liksom rapporter om tortyr, kränkande behandling av och missförhållanden för frihetsberövade, särskilt vad avser intagna personer dömda för terrorism och brott mot den nationella säkerheten”, skriver svenska regeringen.

Ansvar för närmare 80 000 patienter i Göteborg

Bakom budet på 140 miljarder kronor står ett så kallat konsortium, en sammanslutning av flera olika företag. I den sammanslutningen ingår den statliga fonden Abu Dhabi Investment Authority – som alltså ägs av emiratet Abu Dhabi, rapporterar Reuters.

Budet ligger över 37 procents av bolagets börsvärde.

I hela Göteborg äger och driver Capio AB åtta stycken vårdcentraler, varav två stycken ligger på Hisingen: Capio vårdcentral Kvillebäcken i glasiären vid Vågmästareplatsen samt Capio vårdcentral Lundby vid Wieselgrensplatsen. Enligt Göteborgs-Posten har vårdcentralerna 79 000 listade patienter.

Dessutom äger de Capio Lundby närsjukhus vid Wieselgrensplatsen.

Huvudföretaget Ramsay Health Care, som det lagts ett bud på, säger i ett uttalande att de har påbörjat inledande diskussioner kring försäljningen.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER:

LÄS MER: