Deras lokaler på Hisingen brann ner – Så gick det sen

Ett 30-tal brandmän kämpade mot lågorna i storbranden som spred sig över Ringön. Per Lundberg väcktes på lördagsmorgonen av nyheten att den 1 900 kvadratmeter stora lokalen stod i lågor. Nu ser vd:n ljust på framtiden och har nya mål för tidningen:
— Att vår nya site som ska rulla ut under våren kommer att gå bra utan några större problem, säger han.

Det var för knappt ett år sedan, natten till lördagen den 27 mars, som lokalen bredvid musiktidningen Gaffas kontor började brinna. Tidningsredaktionen hade bara några veckor tidigare flyttat in i den nya lokalen på Manufakturgatan, Ringön på Hisingen.

— Jag fick reda på det via Carl, som vi delade lokalen med. Han ringde och väckte mig på lördagmorgon. Saken var den att jag hade varit uppe den natten och kollat på NHL-hockey. I peroidpauserna så läste jag nyheter. Såg då att det brann på Ringön men tänkte i mitt stilla sinne att det kan ju omöjligen vara vår lokal. Sen ringde Carl mig och berättade hur det låg till, säger vd:n Per Lundberg.

30-tal brandmän kämpade mot lågorna – lokalen brann ner till grunden

SVT rapporterade från branden som spred sig till flera byggnader. Foto: SVT Nyheter.

I lokalen bredvid Gaffas kontor förvarades brandfarliga vätskor vilket gjorde att branden snabbt blev omöjlig att släcka. Ett 30-tal brandmän kämpade med att hålla den under kontroll samtidigt som räddningstjänsten gick ut med ett meddelande till allmänheten om att människor i området skulle gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.

Hela den 1 900 kvadratmeter stora lokalen brann ner till grunden och kvar fanns bara aska.

— Jag är bitter och ledsen. Vi såg så väldigt mycket fram emot att jobba där, sa Per Lundberg till DN direkt efter branden.

Tidningsarkivet och personliga ägodelar är förlorat – ”Det är borta”

VD:n Per Lundberg ser fram emot att flytta till de nya lokalerna på Ringön. Foto: Privat.

Som tur var hade de försäkring, men det fanns mycket som inte går att bygga upp igen. I lokalerna hade de personliga ägodelar, ett stort tidningsarkiv och Gaffapris statyetter som skulle delats ut under året.

— Det går inte att bygga upp ett tidningsarkiv som man haft i 11 år. Det är borta. Resten är ju faktiskt bara stolar, bord, stereo och personliga saker, säger Per Lundberg till Hela Hisingen.

Vad var värst? 

— Vet inte. Men tidningsarkivet och en del personliga ägodelar som man samlat på sig under åren. Men å andra sidan, det som var bäst var att ingen kom till skada.

Till en början upprättade polisen en anmälan om mordbrand, men utredningen visade att branden kan ha startat på grund av ett elfel.

Samtidigt som den pågående pandemin har redaktionen försökt resa sig. De har jobbat hemifrån och ordnat nya lokaler – fortfarande på Hisingen, ett stenkast därifrån på Stålverksgatan.

— Vi arbetar hemfrån och väntar på att få flytta in på vårt nya kontor under mars månad förhoppningsvis. 

Vad ser du fram emot nu?

— Att vår nya site som ska rulla ut under våren kommer att gå bra utan några större problem.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: