Elin Lindeberg: Det här gäller när du köper bil från en privatperson – och bilfirma

Funderar du på att köpa bil i höst? Innan du köper en begagnad bil så finns det en hel del saker att tänka på. I veckans artikel tar konsumentrådgivare Elin Lindeberg upp tips på vad du bör tänka på inför köp av en bilhandlare respektive en privatperson.

Ett av de vanligaste klagomålet vi på konsumentrådgivningen i Göteborgs Stad får in till vår rådgivning handlar om begagnade bilar. Vissa av dessa klagomål hade kunnat undvikas om konsumenten hade haft kunskap kring vad hen borde tänka på inför ett köp av en begagnad bil! Därför ska du idag få våra bästa tips när du ska köpa bil av en bilhandlare respektive en privatperson.

Köpa bil av bilhandlare

·        Vilken bil passar dig? Det kan vara bra att undersöka vilken typ av bil du vill ha. På Konsumentverkets webbplats www.bilsvar.se kan du jämföra mer än 50 000 bilmodeller om ekonomi, miljö, säkerhet och teknik. När du söker bilar på hemsidan kan du se bilens klimatindex som visar hur bra eller dålig bilen är för miljön i jämförelse med andra bilar!

·        Undersök bilhandlaren genom att läsa recensioner från andra konsumenter. Du kan även kontakta oss på konsumentrådgivningen i Göteborgs Stad, ARN och Konsumentverket för att se om företaget har några klagomål på sig.

·        Handla av en bilhandlare som är medlem i Motorbranschens riksförbund (MRF) eller annan branschförening.

·        Be alltid om en varudeklaration som beskriver bilens skick innan du köper en bil. Den ska ge information om bilens säkerhet. Det ska även finnas information om bland annat skatt och garantier.

·        Läs igenom köpeavtalet noggrant. Ta den tid du behöver och våga ställ dina frågor till säljaren. Säger säljaren något till dig muntligen som är viktigt? Be hen skriva ner det i avtalet.

·        Många bilhandlare säljer också tilläggsgarantier. Garanti är ett frivilligt löfte där villkoren bestämmer vilka fel och hur lång tid garantin gäller. Däremot har du tre års lagstadgad reklamationsrätt. Kanske behöver du därför inte köpa till extra tilläggsgarantier?

När du köper en bil av en bilhandlare är du skyddad av konsumentköplagen. Något du tyvärr inte är när du köper av en privatperson! När du köper en bil av en privatperson gäller köplagen. Eftersom du inte har samma skydd så är det extra viktigt att du kollar upp följande:

Köpa bil av privatperson

·        Kontrollera om det finns skulder kopplade till bilen. Det kan du se i Transportstyrelsens fordonsregister.

·        Skriv alltid köpekontrakt! För att undvika missförstånd och framtida diskussioner är det bra att skriva ett köpekontrakt. Konsumentverket har en färdig mall som du kan använda!

·        Undersök bilen innan du signerar avtalet. Fel som du borde ha upptäckt om du undersökt bilen noggrant, kan du nämligen inte klaga på.

·        Det är vanligt att begagnade bilar saknar garanti. Kolla därför upp om det finns garantier kvar på bilen och om de följer med i köpet eller inte.

·        Anmäl ägarbytet till Transportstyrelsen.

Håll utkik efter min nästa artikel som kommer handla om vilka rättigheter du har om det skulle uppstå fel med bilen. Fram till dess är du varmt välkommen att kontakta oss på konsumentrådgivningen i Göteborgs Stad.

Elin Lindeberg
tips@helahisingen.se

LÄS MER: