Expertens tips: Så gör du bilen ”vårfin” – utan att släppa ut tungmetaller

Olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner orenat rakt ut i närmsta vattendrag – om man tvättar bilen på gatan.
— Det som sköljs ner i en rännstensbrunn kommer direkt ut där man kanske badar eller fiskar, säger Helén Galfi, specialist på Kretslopp och vatten, Göteborg Stad.
Här är Hisings-expertens tips på hur du gör bilen skinande ren – på mest miljövänliga vis!

Det är framför allt det lokala vattendraget som drabbas om man tvättar sin bil på gatan. Vattnet från gatan leds direkt via en rännstensbrunn till en utsläppspunkt i närmaste sjö, å eller annat. Från vissa rännstensbrunnar i Göteborg leds vattnet till avloppsreningsverket Ryaverket. Men alla skadliga ämnen från en biltvätt kan inte renas bort där utan hamnar i så fall i havet.

— Fortfarande behandlar vi rännstensbrunnar som en soptunna där allt kan bara försvinna, som till exempel cigarettfimpar och tvättvatten, säger Helén Galfi i ett pressmeddelande från Göteborgs stad.

Sista helgen i april infaller den stora biltvättarhelgen. Det är ett initiativ från branschorganisationen Svenskt vatten för att uppmärksamma att bilar ska tvättas på en biltvätt eftersom tvätt på gatan eller uppfarten är ett miljöproblem. På en biltvätt eller i en gör-det-själv-hall rinner det smutsiga vattnet ner i en särskild golvbrunn där det tas om hand och renas. 

Experten: ”Tvätta gärna bilen varje vecka”

Vi frågade bilvårdsexperten Antonijo Matanovic, som är uppvuxen i Biskopsgården på Hisingen, vad bilägare ska tänka på nu när de vill få vårglans på lacken – men samtidigt skona miljön.

— Det man ska tänka på är att tvätta bilen så ofta man kan. Gärna varje vecka. Detta för att smuts inte ska få fäste på lacken över tid. Vårda bilen med ett ytskydd som vax eller med en keramisk produkt så smutsen inte fäster lika lätt på ytan. Ju mindre tungmetaller och smuts som fäster på lacken desto mer skonsam är man mot miljön när man tvättar bilen, säger han.

— För det är inte bara ”kemet” vi ska fokusera på som rinner ner i brunnarna. Tungmetallerna som fastnar på lacken är inte bra för miljön när dem rinner av, säger Antonijo Matanovic, försäljningschef hos Göteborgsföretaget CIFAB Trading som bland annat säljer bilvårdsprodukter från märket Sonax.

När det kommer till hur man ska tvätta bilen är ett återkommande fel att kunden använder petroleumbaserad avfettning på hela bilen för att ta bort smuts som exempelvis asfaltsfläckar, menar Matanovic.

— Det är primärt höfthöjd och neråt denna typ av smuts sätter sig. Att dränka hela bilen i petroleumbaserad avfettning är varken bra för bilens plastdetaljer eller för miljön. Här rekommenderar jag alkalisk avfettning som gör sitt jobb på övrig smuts och som inte är petroleumbaserad och som är mer skonsam mot miljön, säger Antonijo.

”Bra om kan kan göra det i en biltvätt”

Bör man tvätta bilen inne i en hall av något slag, eller kan man göra det på parkeringen eller garageuppfarten eller gatan – men med skonsamma (för miljön) produkter?

— När man ska tvätta bilen är det bra om man kan göra det i en biltvätt där man kan tvätta bilen själv med produkter. Du får använda dina favoriter som passar just dig och anläggningen är utrustad med reningsverk som tar hand om kemikalierna. Fördelen med miljömärkta produkter är att reningsverken enklare kan ta tag i reningsprocessen och snabba på återvinningen av vatten, säger Antonijo Matanovic.

— Du får som konsument enligt miljöbalken tvätta din bil hemma, förutsatt att medlet inte rinner ner i en brunn. Du får tvätta bilen om du står på exempelvis en gräsmatta eller grusuppfart utan möjlighet för kemikalierna att rinna iväg till en brunn.

Vilka slags produkter rekommenderar du som är de mest miljövänliga på marknaden?

— Bilvårdsmarknaden i Sverige har blivit mycket bättre på att ta fram produkter som är skonsamma mot bil, användare och miljö. Jag vill poängtera vikten av att man köper kemikalier som följer svenska kemikalieinspektionens regler.

Se upp för produkter utan svensk etikett

Matanovic är bekymrad över att det i dag finns nätshoppar där man som kund kan köpa hem kemikalier som saknar svensk etikett – vilket man ska vara vaksam kring.

— Då är risken stor att produkten inte uppfyller ställda krav för användare och miljö. Sverige har till skillnad från många länder i Europa tuffare miljökrav på kemikalier.

— Söker man som kund miljömärkta produkter som gör jobbet så har vi ett sådant sortiment som vi gladeligen ser växer ute i marknaden. Våra produkter är svanen-märkta vilket gör att man kan tvätta sin bil med extra gott samvete, samtidigt som den blir ren och jag rekommenderar Sonax produkter. Bilen blir ren, du blir nöjd och naturen ger dig en high-five, säger Antonijo Matanovic.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: