Film: Här rivs delar av bron i ”Hollywoodstil”

Rivningen av Götaälvbron påbörjades under sommaren 2021. Foto: Stadsutveckling Göteborg.

Rivandet av Götaälvbron beräknas inte vara klart förrän nästa sommar. Men nu har man med hjälp av en sprängladdning och grävmaskiner lyckats fälla nästan 200 meter av bron samtidigt – som gav en något spektakulär film.
”Idag revs en del av Götaälvbron i äkta Hollywoodstil!” skriver Stadsutveckling Göteborg.

Götaälvbron kunde inte längre bevaras eftersom de bärande huvudbalkarna av stål hade åldrats. “All belastning på bron, även belastning från gångtrafik, vindar och temperaturförändringar, kan ge upphov till spröda brott”, har Göteborgs stad tidigare konstaterat. Sedan i somras pågår därför rivningen – som beräknas vara klar sommaren 2022.

Och Göteborgare som åker över den nya Hisingsbron, som öppnade för trafik den 09 maj, kan se processen och resterna av den gamle trotjänaren.

LÄS MER: Bildextra – Här är resterna av Götaälvbron – en gammal trotjänare rivs

Använde sprängladdning och grävmaskiner

Under torsdagen var det dags för ytterligare en etapp – i vad Stadsutveckling Göteborg beskriver som ”äkta Hollywoodstil”. Med hjälp av en mindre sprängladdning och grävmaskiner lyckades de ta nästan 200 meter av bron på en och samma gång.

”Efter noggranna och välplanerade förberedelser var själva fällningen över på några sekunder. Genom att fälla bron på detta sätt undviker man tunga lyft på hög höjd vid nedmonteringen av den gamla bron” skriver Stadsutveckling Göteborg på sin Instagram.

Se hela filmen nedanför:

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER:

LÄS MER: