Göteborgs stad : Spara på vatten nu till helgen ”Den helgen kan det bli brist”

Måste du använda mycket vatten i veckan, för att vattna gräsmattan eller liknande? Gör det i så fall före klockan 12.00, fredagen 18 juni, vädjar Göteborgs stad. Nu till helgen behöver alla göteborgare hushålla extra med vattnet eftersom ett stort arbete på vattenledningsnätet ska genomföras.

Det är en ny stor huvudvattenledning som Kretslopp och vatten ska koppla in och arbetet kommer pågå under hela helgen och väntas inte vara färdigt förrän måndag morgon. Inför det här stora arbetet kommer alla vattenmagasin att fyllas innan eftersom delar av ledningssystemet stängs av under arbetet.

— Vi fyller magasinen maximalt, men om göteborgarna använder mycket dricksvatten den helgen kan det bli brist. Därför uppmanar vi alla att vara sparsamma med vattnet, säger Roger Andersson, enhetschef Vatten Drift, Kretslopp och vatten i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Nu är supertermosen på plats – med 22 miljoner liter varmvatten på Hisingen

Göteborg har 180 mil vattenledningar och några är så kallade matarledningar där större delen av vattnet leds, berättar Göteborgs stad. Om en sådan går sönder kan många göteborgare bli utan vatten och det är därför Kretslopp och vatten ska koppla in en stor ledning till, så att vattnet kan ledas en alternativ väg om något skulle hända.

Så gör du om vattnet är missfärgat

Om det skulle komma missfärgat vatten när arbetet är klart ska du spola igenom dina kranar tills vattnet är klart och friskt. Kommunen meddelar att det även är bra att se till att vattnet som är kopplat till din tvättmaskin inte är missfärgat, så att din tvätt inte blir påverkad.

Göteborgarna brukar vara duktiga på att spara på vattnet när det behövs – senast vi behövde hjälpas åt, under torkan 2018, minskade förbrukningen med 10 liter per person och dygn.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: