Här möts turister och göteborgare på stranden i Torslanda: ”Unik möjlighet”

Foto: GÖTEBORGS STAD

Den 29 juni öppnade en inredd container vid havet vid Sillviks badplats i Torslanda (igen). Strandbiblioteket håller öppet tisdag till lördag mellan 11-17 med möjlighet att låna böcker, spel och tidningar för strandens besökare.
— Det brukar bli många positiva reaktioner när vi trots ett litet utbud kan plocka fram en bok på arabiska, spanska eller tyska, säger Ellinor Spång, barnbibliotekarie på Torslanda bibliotek
.

Strandbiblioteket ligger vid Sillviks badplats, med utsikt mot havet och den inredda containern har dekorerats och fyllts med bilderböcker, ungdomsböcker, spel och pyssel som badgästerna kan låna, berättar Biblioteken i Göteborg i ett pressmeddelande.

Strandbiblioteket i Sillvik bemannas av medarbetare från Trulsegårdens och Torslanda bibliotek och är öppet fram till och med den 17 augusti.

”På grund av rådande restriktioner så blir det tyvärr inget pysselbord för besökarna i år. Istället erbjuds aktiviteter där det är möjlighet att hålla avstånd”, meddelar de kommunala biblioteken bakom projektet. Bland annat kommer två teatrar kommer på besök (Teater Trampolin och Sagofen Isadora) samt Bygglek POP-UP och Maritiman.

Det blir sommarboken-träffar med berättarverkstad, besök av Västerhavsveckan som i augusti har en spännande workshop i hur vi kan skapa musikinstrument av skräp från havet. Det finns ritpåsar och naturbingopåsar som barnen kan låna med sig till strandfilten för att pyssla och leta strandfynd, berättar man i pressmeddelandet.

Möten mellan barn från olika stadsdelar – samt turister

Till badplatsen i Sillvik kommer familjer från hela Göteborg, men även många turister som vill ta ett dopp i havet under sitt besök i staden. Här möts även barn från olika stadsdelar i Göteborg och Sverige. Därför är standbiblioteket utrustat med en varation av böcker, på flera olika språk:

— Det brukar bli många positiva reaktioner när vi trots ett litet utbud kan plocka fram en bok på arabiska, spanska eller tyska, säger Ellinor Spång, barnbibliotekarie på Torslanda bibliotek och en av dem som kommer att vara på plats i Sillvik i sommar.

”Unik möjlighet att ge av vår tid och vårt engagemang”

Containern, som är biblioteket på stranden, har hängt illustrationer av Stina Wirsén och Tove Janssons mumintroll i taket och i de låga boktrågen finns bilderböcker och pekböcker för de allra yngsta. I bokhyllan står kapitelböcker för de lite äldre och så finns det även tidningar och böcker för vuxna.

— Vi som arbetar på plats ser Strandbiblioteket som en unik möjlighet att ge av vår tid och vårt engagemang, samt att få umgås intensivare med barnen än vad som i normala fall hinns med på vanliga folkbibliotek. Vi får en möjlighet att ge boktips och hålla spontana högläsningar. Vi vill sänka tröskeln för de barn och familjer som inte är så vana vid att besöka biblioteket, säger Ellinor Spång i pressmeddelandet.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: