Här planerar de att bygga 60 nya radhus och parhus på Hisingen: ”Det är ett unikt läge”

Ekeblad Bostad har förvärvat mark på Hisingen för ett nytt bostadsprojekt där planeringen är i full gång. Tanken är att ”ta vara på det naturnära läget och bygga bostäder som är lämpade för familjeliv”.
— Det känns otroligt kul att vara i gång med det här projektet. Det är ett unikt läge och miljön erbjuder stora möjligheter vad gäller arkitekturen, säger Emil Lundin, arkitekt på Ekeblad Bostad.

I somras förvärvade Ekeblad Bostad mark i Lillhagsparken i västra delen av Hisings Backa. Bostadsutvecklaren kommer bygga vad man kallar för ”ett familjevänligt bostadskvarter i det natursköna området med totalt 64 rad- och parhus”. Under hösten har man projekterat och optimerat utformningen, bland annat genom att genomföra en enkätundersökning där potentiella bostadsköpare tillfrågades om deras behov och förväntningar.

Marken har ett unikt läge på en naturlig slänt mot dalgången, något som Ekeblad Bostad tänker ta vara på genom att placera husen i sollägen med vyer ut över dalen, skriver de i ett pressmeddelande.
— Vi har planerat att placera bostäderna längs med sluttningen och bygga husen i fyra nivåer. Tanken är att vi ska utnyttja höjdskillnaden så att det ena huset ser över det andra. På så sätt kommer de boende att kunna se den vackra dalgången. Det blir verkligen otroligt fina utsiktslägen, säger företagets Emil Lundin.

I dag byggs det inte lika mycket radhus i Göteborg som för ett par decennier sedan, vilket utvecklaren menar på gör det svårt för barnfamiljer som är i behov av större ytor och inte vill eller har möjlighet att flytta till en villa. Med bostadsprojektet i Lillhagsparken kommer Ekeblad Bostad att introducera bostäder i området som både har parkering på uppfarten och en egen trädgård.

— Detta var två faktorer som i undersökningen framgick var viktiga för målgruppen. Vi vill underlätta husköp för framför allt barnfamiljer och har haft det i åtanke när vi har ritat husen. Tanken är att bygga mer kompakta hus, de flesta behöver inte alltför många kvadratmeter så länge planritningarna är smarta. I synnerhet inte när energikostnaderna lär vara fortsatt höga. Husen som vi bygger är energieffektiva och kommer att variera mellan 100 – 154 kvadratmeter där ytorna är väl genomtänkta, säger Emil Lundin och fortsätter:

— Vad som är särskilt roligt är att det byggs både nya lekplatser och en ny förskola i området, vilket gör det ännu mer lämpligt för barnfamiljer.

Mycket historia i Lillhagsparken

Fram till 1990-talet var Lillhagsparken främst ett sjukhusområde och här låg bland annat den kända psykiatriska klinik som nästan kommit att bli synonym med områdets namn, Lillhagen. Vid utformandet av sjukhusområdet och parkmiljöerna fanns det en medveten tanke och en idé kring hur man genom att ta tillvara på de natursköna omgivningarna kunde bidra till patienternas tillfrisknande.

Lillhagsparken är grön med lövskog, ängar och jordbruksmark. Trots att det är en kulturhistorisk plats är det en hel del nytt på gång i området. Enligt Göteborgs stad är visionen för området att erbjuda ett levande bostads- och verksamhetsområde i parkmiljö, en ambition som Ekeblad Bostad delar.

— Hela området är parkliknande, med mycket växtlighet i form av stora ekar, lärkträd och planterade träd, men också gamla odlingar av blomster. Vi har försökt ta vara på de kvaliteterna för att få siktlinjer genom bostadsområdet. Det här området är så gott som den sista ytan som går att bebygga i Lillhagsparken. Det känns som att vi tillför den sista pusselbiten, säger Henrik Ekeblad, affärsutvecklare och grundare av Ekeblad Bostad.

LÄS MER: Så mycket kommer en trea kosta i de nya hyreshusen på Hisingen

Totalt kommer Ekeblad Bostad att producera 64 radhus där varje hus har en egen uteplats i det bästa solläget. Den första försäljningsetappen drar i gång under våren 2023 och inflyttningen beräknas ske under sommaren 2024. Radhusen kommer i tre olika utformningar: 100, 131 och 154 kvadratmeter med mellan 3–5 sovrum. När det kommer till interiören är god design och robusta material Ekeblad Bostads ledord och slutresultatet kommer att vara ett modernt boende som andas flexibilitet. Några av bostäderna kommer bland annat att erbjuda ett plan i suterräng som går att inreda som ett extra allrum, sovrum eller tonårsrum med egen ingång.

— Just nu är vi i full gång med planeringen och förberedelserna av försäljningen av detta projekt. Vi ser verkligen fram emot att kunna erbjuda trivsamma boenden som både är smarta och praktiskt utformade, säger Henrik Ekeblad innan han avslutar:
— Med området i åtanke och allt nytt som är på gång så är det verkligen ett perfekt boende för familjer som vill bo naturnära utan att behöva kompromissa med det centrala läget, säger han i pressmeddelandet.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: