Två penthouse-lägenheter i Karlatornet säljs – till London-baserat eventbolag

Det brittiska eventbolaget Bottaccio har tecknat en avsiktsförklaring för de två Penthouse-lägenheterna i Karlatornet. Syftet är att driva event-, besöks- och restaurangverksamhet på platsen.

Penthouselägenhterna högst upp i Karlatornet har i många år varit bland Sveriges dyraste bostadsobjekt, något som Hela Hisingen skrev om redan 2019. Då låg de ute till försäljning för priser som slog både Stockholms lyxgata Strandvägen samt adresser i Danderyd och på Österlen.

Sedan tidigare har Serneke-grundaren Ola Serneke själv köpt den ena penthouselägenheten i tornet. Den andra topplägenheten såldes för ett par veckor sedan för 66 miljoner kronor, till en ”brittisk medborgare med familjeband till Göteborg och yrkesmässiga kopplingar till en nordisk marknad”.

Fönster åt tre väderstreck, öppen spis och rum på tre plan uppe i penthouset. Foto: Serneke.

Penthouse-lägenheterna får varsitt ”minitorn” – Två av dem säljs

Nu står det klart att det brittiska eventbolaget Bottaccio har tecknat en avsiktsförklaring om försäljning av de två resterande penthouse-lägenheterna, berättar Serneke i ett pressmeddelande.

Varje penthouse-lägenhet högst upp i Karlatornet ska få varsitt ”minitorn” och från början var det tänkt att fyra av dem skulle ägas av privatpersoner.

Men nu är det alltså två stycken som får annorlunda verksamhet – som ska drivas av det brittiskbaserade fest- och eventbolaget. Bottaccio driver i dag olika slags fest- och eventlokaler i fem stora Europeiska städer: London, Milano, Florens, Rom och Madrid. Nu kommer alltså Göteborg och Hisingen att adderas till den listan när bolaget ska skapa event-lokaler av olika slag i toppen av Karlatornet.

Bottaccio driver event- och fest-verksamheter i dessa fem Europeiska storstäder. Nu läggs Göteborg till på den listan.

Avsiktsförklaringen som det brittiska bolaget har tecknat innebär att parterna ska skriva ett avtal om ett 20-årigt hyreskontrakt. Först kring våningarna 68 och våning 69, där det ska vara restaurangverksamhet och observationsdäck som allmänheten har tillgång till.

Men avsiktsförklaringen omfattar även ett överlåtelseavtal som gäller de två penthouse-lägenheter på våning 71 – 73. Fastighetsvärdet för båda penthouselägenheterna är 129 miljoner kronor. Sedan ska företaget dessutom hyra observationsdäcket för 35 miljoner kronor per år.

å våning två i penthouset finns en öppen spis och utsikt över Hisingen. Foto: Serneke.

Ola Serneke: ”Vi känner att detta är en part som vi vill skapa en framtid tillsammans med i Karlatornet”

Tanken är att de ska användas av Bottacio för deras egen event-, besöks- och restaurangverksamhet.

— Vi har under senaste året diskuterat en möjlig affär med Bottaccio, som har erfarenhet av dessa typer av anläggningar, och vi känner att detta är en part som vi vill skapa en framtid tillsammans med i Karlatornet. Extra kul är det såklart att en internationellt erkänd aktör inom branschen vill vara med och skapa en attraktiv besöksdestination i Karlatornet. Detta ger förutsättningar för en sorts upplevelse som kommer att bli riktigt unik, för göteborgarna såväl som för alla besökare utifrån, säger Ola Serneke, VD Serneke Invest, till Affärsvärlden.

Första våningen i den 370 kvadratmeter stora lägenheten. Foto: Serneke.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: