Här skapar BMW:s zoner för elektrifierad bilkörning med hjälp av geofencing – på Hisingen

Hur minskar man utsläppen i de ansträngda innerstadsmiljöerna? BMW inför nu ”eDrive-zoner”, som ska öka andelen utsläppsfri körning i Sveriges storstäder. När man kör in i en eDrive-zon med en laddhybrid kommer bilen automatiskt ställa om till helt elektrisk och utsläppsfri körning, med hjälp av geofencing-teknik.

I ett pressmeddelande berättar BMW om sitt svar på att regeringen beslutat om att kommuner får möjlighet att införa så kallade miljözoner som reglerar vilken typ av fordon som får köras i vissa områden. Ännu har inga miljözoner för personbilar införts, men tekniken med eDrive-zoner som BMW lanserar för de svenska storstäderna är unik i sitt slag på den globala bilmarknaden och i dagsläget finns zoner definierade för Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala som framöver kommer utökas till fler städer.

eDrive-zon: Södra Hisingen

I Göteborg blir södra Hisingen omkring Älvsborgsbron och Götaälvbron – med tillhörande trafikleder en del av BMW:s ”elektrifierade” område i Göteborg. BMW eDrive Zone är en ny digital funktion som automatiskt ställer om till elektrisk drivning när en BMW laddhybrid kör in i ett fördefinerat område i dessa städer. Funktionen säkerställer även automatiskt att laddhybriden har tillräckligt med elektrisk räckvidd för att kunna framföras i eDrive zonerna om en destination angetts i bilens navigationssystem som ligger inom några av dessa zoner.

— Parallellt med att utveckla och förbättra elbilar behöver vi angripa utsläppsproblemet på fler fronter. Många som kör laddbara bilar idag tänker inte på att slå om till helt elektrisk körning när de kommer in i redan trafiktäta miljöer. Med denna nya lösning hjälper vi nu genast tusentals svenskar att köra mer hållbart, säger Carl Lindwall, e-Mobility Specialist hos BMW Group Sverige.

”35 procent av de bilar vi säljer”

Funktionen finns idag tillgänglig för cirka 3 000 BMW bilar i Sverige och hjälper förare minska utsläppen i de redan ansträngda innerstadsområdena.

— Efterfrågan på laddbara bilar är väldigt stor och i dag är över 35 procent av de bilar vi säljer på den svenska marknaden laddbara. BMW eDrive Zones är ett tydligt och konkret exempel på vad vi menar med att ta ansvar för hållbar mobilitet, och som även gör det möjligt för våra laddhybrider att framföras i städer som i framtiden inför zoner för enbart elektrifierad körning, säger Emmanuel Bret, vd för BMW Group Sverige.

Stockholm följer zonen i stora drag vägtullarna, med undantag för exempelvis västra Kungsholmen, Essingeöarna och Norra Djurgården. I Göteborg sträcker sig zonen från södra Hisingen över Älvsborgsbron och Götaälvbron ner till södra Mölndal. I Malmö följer zonen Inre ringvägen, Annetorpsvägen, Limhamnsvägen bort mot Slussen och Sallerupsvägen. I Uppsala sträcker sig zonen mellan Luthagsesplanaden, Engelska parken, Strandbogatan och Väderkvarnsgatan.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: