Hisingsliberalen som vill sätta press på Nyamko Sabuni: ”Vill se en legalisering av cannabis”

Moderpartiet måste röra sig i en mer liberal riktning i EU-frågan, migrations- och narkotikapolitiken. Det är kravet från ungliberalerna i Göteborg:
— Liberalerna ska vara ett idéparti som ska vara fast förankrat i övertygelsen att vi vill göra världen friare, säger Olle Johnsson, 24.

Smålänningen Olle Johnsson, 24, flyttade till Göteborg för att plugga på Chalmers – men blev kvar på grund av studier på Handels. Han köpte en bostadsrätt i Kville i Lundby och Anebybo – som hans handle är på Twitter – blev Hisingsbo:

— Jag gillar området skarpt. Fin blandning mellan de gamla kvarteren och de nya som kommit till de senaste åren. Med cykel kan man snabbt ta sig till naturen vid Hökälla eller centrum med färja eller bron. Hisingen växer dock ganska fort på en, och nu har det verkligen kommit att bli mitt hem. Det är man tränar, har sina närmsta vänner och sina favoritkaféer, säger Olle Johnsson.

Han ser potential här, där han bott sedan tre år och älskar närheten från centrala Hisingen till Göteborgs centrum:

— Det är en plats som är i rörelse. Fördelen med att så lite har byggts på Hisingen är att man får vara med när nya platser växer fram. Dessutom väldigt praktiskt att det från centrala Hisingen går att ta sig snabbt in till centrum.

Vad är det sämsta med Hisingen då?

— Att vi fortfarande är så pass dåligt ihopkopplade med resten av staden. Trots att det växer så fort som det gör på Hisingen så är det fortfarande tydligt att älven utgör en stor barriär mellan fastlandet och Hisingen. Det och att Karlatornet stannat på våning sju, säger Olle Johnsson.

Demonstrerat vid Kinas konsulat

Han är sedan länge engagerad i Luf, Liberalernas ungdomsförbund, och sitter i den nationella styrelsen och arbetar som politisk sekreterare för Liberalerna i stadshuset. I Göteborg har hans politiska engagemang främst märkts av kring Luf:s stöddemonstrationer för den fängslade Göteborgaren Gui Minhai vid Kinas konsulat på Grönsakstorget:

— I våras försökte vi och kom en bra bit för att byta namnet på Grönsakstorget till Gui Minhais Torg. Gick sisådär med att övertyga politikerna i kulturnämnden men initiativet fick desto större uppmärksamhet i Hongkong, säger Olle Johnsson.

Olle Johnsson utanför Kinas konsulat i Göteborg.

Svensk-kinesiska Gui Minhai gav ut böcker om kinesiska partielitens privatliv och maktkamper och dömdes till tio års fängelse. Under en semesterresa i Thailand ”greps” han av kinesiska agenter och fördes till Kina:

— Blotta tanken på att någon har kidnappats i ett annat land för att de skrivit obekväma saker om Kinas kommunistparti är helt surrealistiskt. Att han är göteborgare gör det ännu viktigare för oss härifrån att faktiskt säga ifrån.

Luf demonstrerar vid Kinas konsulat på Grönsakstorget i Göteborg. Foto: PRIVAT

Vad har Kinesiska konsultatet haft för reaktion på era demonstrationer?

— De försökte få oss att sluta till en början. Förra året när vi hade en en 12 timmar lång sittdemonstration utanför konsulatet ringde de polisen i hopp om att vi skulle gå därifrån. Annars brukar ambassaden i Stockholm vara mer aktiv på sin hemsida och skriva att vi är hemska som trakasserar dem, säger Olle Johnsson. 

Flaggan som Luf hissade ut från Ramberget i somras för att visa stöd för Hong Kong. Foto: PRIVAT

Vill legalisera cannabis

Som ledamot i nationella styrelsen av Liberalernas ungdomsförbund tycker Olle Johnsson att det är viktigt att vara med och ”knuffa Nyamko och moderpartiet i en liberalare riktning”.

— Liberalerna ska vara ett idéparti som ska vara fast förankrat i övertygelsen att vi vill göra världen friare. Då tycker jag det är viktigt att Liberalerna är tydliga i migrationsfrågan och att vi ser gärna att det finns färre gränser och att människor ska friheten att själva välja var i världen de vill bo.

Sedan har Luf en annan ingång i narkotikapolitiken än vad partiledare Nyamko Sabuni och moderpartiet har:

— Vi menar att dagens narkotikapolitik göder de kriminella gängen och stigmatiserar missbruk av droger, där vill vi bland annat se en legalisering av cannabis.

Dessutom kan han tänka sig att lämna över mer makt från Stockholm – till Bryssel:

— EU-frågan ligger oss varmt om hjärtat där vi vill gå längre än partiet och gärna ser att EU får inflytande över mer saker som påverkar hela vår union, säger Ole Johnsson.

Vill se ökad byggtakt på Hisingen

Olle skämtar om att bli statsminister en dag när han får frågan om sina politiska ambitioner, men blir mer allvarlig när han börjar tala om vikten av samhällsengagemang:

— Det är viktigt att bry sig om det samhället vi lever i. Det kan man göra på massa olika sätt. till exempel genom att vara aktiv i den lokala idrottsklubben eller sitta i en kommunal nämnd. De närmaste åren ser jag fram mot att fortsätta vara fritidspolitiker och skulle man någon gång i framtiden få förtroendet att bli vald till ett uppdrag som man kan ägna sig åt på heltid så hade det såklart varit toppen, säger han.

Vad skulle du förändra med Hisingen om du hade makten?

— Jag är ju övertygad om att allt blir roligare om man är fler. Så byggtakten på Hisingen hade skruvats upp rejält så att det finns plats för dem som ännu inte hittat till vår fantastiska ö. Det gäller oavsett om man flyttar hit från Aneby eller någon annanstans, Hisingen ska vara en plats för alla. Man får då gärna bygga stad så att vi får ett bra och levande stadsliv i de centrala delarna av Hisingen.

”Cafe Fluss är ett utmärkt exempel”

Han påpekar att han tror på ”frihet under ansvar” och tar krogarna i Göteborg som exempel för ett område där företagare borde få mer fria händer:

— Verksamheter som restauranger och klubbar borde få större frihet att få ha uteserveringar när de vill, sätta friare öppettider och uppmuntras. Turerna kring Café Fluss i somras visar verkligen på suget efter bra uteställen.

Café Fluss i Frihamnen har varit en tillfällig krog- och klubbverksamhet som skulle bort, sedan fick förlängt och nu – kanske – får leva vidare i någon form i Hisingens mest centrala hamnområde.

— Cafe Fluss är ett utmärkt exempel på en verksamhet där man lyckats förvandla en plätt asfalt i ett område till en plats som människor över hela Göteborg vallfärdade till att åka till. Vi behöver fler verksamheter som Cafe Fluss och därför tror jag det är viktigt att det från kommunens sida ska vara en låg tröskel för att kunna starta upp t.ex. caféer, restauranger och klubbar på platser vi vet kommer stå tomma de närmsta åren. Hoppas att Cafe Fluss kan fortsätta även i framtiden men på en annan plats i frihamnen. 

Fakta: Olle Johnsson

Ålder: 24 år
Bor: Brämaregården i Lundby på Hisingen.
Gör: Studerar Nationalekonomi på Handelshögskolan och jobbar som politisk sekreterare för Liberalerna i Rådhuset. 
Vad är det bästa i världen just nu?
— Otroligt skönt att Biden tog hem det tillslut. 
Vad är det värsta i världen just nu?
— Corona.
Kuriosa: Olle är vigselförättare i Göteborgs Stad. 

Olle Johnsson, 24. Foto: PRIVAT

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: