Hisingspolisen: Den gängkriminella sfären består av 175 personer ”Ser man något som verkar skumt – tveka inte”

Enligt polisen är består den gängkriminella sfären på Hisingen av cirka 175 personer. Just nu har 43 av dem anhållits, häktats eller fängslats.
— Det skapar samtidigt ett utrymme för de som står lägre ner i rang, att se sin chans, säger Hisingspolisens chef Jörgen Thorén.

— Vi har ungefär 175 individer i Biskopsgården som ställer till det. Och av de här 175 har vi varit framgångsrika och plockat bort många av de tongivande. Där har vi 43 som sitter anhållna, häktade eller sitter i fängelse nu, säger Jörgen Thorén till Sveriges Radio.

Efter och som resultat av höstens uppmärksammade våldsdåd med skottlossningar och gängkonflikter i Hisings Backa och Biskopsgården har polis och domstolar gripit och lagfört ett stort antal ledande gängmedlemmar. Nu tror polisen att det vakuum som uppstått som resultat av det – kan ligga bakom en del av de skottlossningar och våld som skett de senaste veckorna.

— Det skapar samtidigt ett utrymme för de som står lägre ner i rang, att se sin chans att göra den så kallade ”kriminella karriären”. Det är det vi ser ett utryck för, säger polischefen Jörgen Thorén.

”Tveka inte – hör av er till polisen”

Thorén tycker inte att de som bor i de drabbade stadsdelarna, främst Hisings Backa och Biskopsgården, ska behöva känna oro:

— Jag tycker inte man ska vara orolig, jag tycker man ska vara uppmärksam. Ser man något som verkar skumt eller oroväckande, tveka inte – hör av er till polisen. För att dämpa det här är det bästa sättet att göra det tillsammans och vi har inte ögon och öron överallt, säger Jörgen Thorén, lokalpolisområdeschef på Hisingen till SR.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: