Hos Jakob kan du hämta gratis handsprit — tillverkar hundratals flaskor: ”Inte svårare än att blanda spolarvätska”

När bristvaror som handsprit och ansiktsmasker säljs till ockerpriser går en göteborgare mot strömmen. Jakob, 39, producerar stora mängder handsprit hemma – som han skänker bort gratis till behövande:
— Jag kommer fortsätta att tillverka så länge jag orkar eller tills det går att köpa i affären igen, säger han till HelaHisingen.se.

Handsprit har blivit en bristvara i samhället i takt med att svenskarna bunkrat vätskan som är effektiv i bekämpningen av Covid-19, mer känt som Coronaviruset. På apotek och i matvarubutiker gapar hyllorna där handspriten tidigare huserat tomma.

Detta fick Jakob Buregren, 39, som driver Jakobs Kylservice AB att ta saken i egna händer. Han forskade i vad som behövs för att blanda ihop fungerande handsprit – och startade egen produktion i hemmet på centrala Hisingen.
— I mitt jobb blandar jag sprit i kylsystem då och då så det är ju inga konstigheter. Detta klarar i och för sig alla av att göra utan förkunskaper. Det är inte svårare än att blanda spolarvätska till bilen, säger han till HelaHisingen.se.

Gratis handsprit finns att hämta i Göteborg…

”Jag kommer fortsätta att tillverka så länge jag orkar”

Flaskorna har han fått av firman Grazette i Högsbo och kostnaden låter han sitt eget företag ta, så att de behövande får produkten helt gratis. Något som går emot strömmen i tider av ockerpriser på bristvaror:
— Det är svårt att få tag på handsprit idag och jag blir äcklad när jag ser att folk tar tillfället i akt och säljer för skyhöga summor bara för att det går. Vi måste hålla ihop och hjälpas åt när vi har en sån här stor kris i stället för att lägga all sin energi på att klaga, säger Jakob Buregren.

Normalt jobbar Jakobs företag med med kyla inom livsmedelsindustrin. Butikskyla, processkyla och air conditioning är hans expertområden – tills han nu kan lägga till handsprit på den listan.
— Hittills har jag tillverkat 100 stycken 250 ml flaskor med 60 procent alkohol. Jag kommer fortsätta att tillverka så länge jag orkar eller tills det går att köpa i affären igen.

Vill få hjälp att utöka produktionen

Nu har han en vädjan till företag eller privatpersoner med ekonomiska resurser i Göteborgsområdet:
— Jag vill gärna ha hjälp så vi kan öka produktionen. Jag har en 800 m2 uppvärmd industrilokal till mitt förfogande centralt, så varför inte?

Vad tycker du om att handspriten blivit en sådan bristvara nu?
— Det är illa att myndigheterna inte vaknat tidigare.

Flaskor med handsprit som väntar på nya ägare hos Jakob Buregren på Hisingen.

OBS! För att få tag på gratis handsprit kan du ringa direkt till Jakob på telefon: +46766893901.
Handspriten kan sedan hämtas på centrala Hisingen.

LÄS MER:

1 thought on “Hos Jakob kan du hämta gratis handsprit — tillverkar hundratals flaskor: ”Inte svårare än att blanda spolarvätska”

Comments are closed.