Tobias fixar pubquiz från soffan: Coronaquizet om Apokalypsen

Har du stängt in dig i självkarantän? Nästan varvat Netflix, börjat tröttna på tv-spelen och börjar ”klättra på väggarna”? Nu kommer konceptet som kan ge livsviktig underhållning i corona-självkarantänens tidevarv: Pubquiz på Instagram.
— Det bli teater, lite allvar och mycket quiz, säger en av initiativtagarna Tobias Söderman.

Tobias Söderman är en av hjärnorna bakom QuiZadillas, en underhållningsgrupp som de senaste nio åren gjort temabaserade live-quizkvällar med skådespelare som framför scener ur filmer. Oftast håller de till på nattklubben Yaki-Da i centrala Göteborg, men när nattklubbarna håller stängt på grund av Covid-19/coronaviruset har ett nytt koncept skapats:
— Eftersom Yaki har stängt och vi inte vågar lämna våra lägenheter så flyttar vi nu ut på nätet ett tag. Vi vill också passa på att göra något gott och kommer i sann Lamotte-style be om Swishdonationer. Dock inte till varken honom eller oss utan till Göteborgs Stadsmission som rustar nu för att kunna köra ut matkassar till behövande, säger han till HelaHisingen.se.

— Det är den perfekta förfesten! Sedan 2017 är QuiZadillas också världens största quiz (efter två superstora quiz i Indien). QuiZadillas är som en blandning mellan ett filmquiz och en teaterföreställning, förklarar Tobias.

Sänder showen (/quizet) via Instragram

Exakt hur fjärrquizet går till är lite svårt att reda ut, mer än att det kommer ske via bild-delningsappen Instagram och börja på torsdagskvällen (26/3)…
— Vi ses på @quizadillas klockan 20:00 och kommer att streama live från våra separata lägenheter runt om i Göteborg. Det bli teater, lite allvar och mycket quiz!

Quizadillas kör pubqiz på Instagram när nattklubbarna stängt omkring Avenyn…

Är det något tema på ert quiz?
— Temat för kvällen blir apokalypsen! Om det sen handlar om sista scenen i Tre Kronor eller Melancholia vet vi inte än men sevärt lär det det bli.

Hur fick ni idén?
— Vi tröttnade nog mest på att vara inlåsta i våra lägenheter och tyckte att det funkade rätt bra att chatta med varandra med webcam. Efter vi testat att olika filter som fanns tillgängliga kände vi att det är dags att ta oss ut på scen igen, säger Tobias Söderman.

Kan bli mer karantän-quiz framöver

Söderman är Lundby-bo och kommer att köra sin del av quiz:ande och skådespeleri från soffan i lägenheten vid foten av Ramberget. När han inte håller på med Quizadillas jobbar han som kommunikatör för föreningen KulturUngdom som backar, synliggör och utvecklar initiativ kring eget skapande, projekt och arrangemang av och med unga mellan 13-30 år i Västra Götaland.

Om tvångskarantän införs i Sverige är det möjligt att de som tycker konceptet är kul kan få mer underhållning framöver. Kanske även om karantänen fortsätter att vara frivillig…
— Vi kör på tills Anders Tegnell säger att det är lugnt att gå tillbaks till jobbet och Yaki-Da öppnar igen, säger Tobias.

Mer info finns här: Quizadillas Quarantän #1 – Apokalypsen (på internet)