Jakobs enkla 4-stegsrecept: Så gör du handsprit hemma

Är du trött på att vänta på att ditt apotek ska få in en leverans av handsprit? Har du akut behov av produkten som blivit en bristvara i hela Sverige? Här är en möjlig lösning: Receptet som används av Hisingens handspritshjälte Jakob Buregren

Handspriten är slut på apoteken och slut i mataffärerna. När Covid-19/coronaviruset slår till leder bunkringen till brist på nyckelvaror i samhället. Men en del av dessa kan du fixa själv, vilket Jakob Buregren, 39, blivit ett uppmärksammat exempel på. I torsdags berättade vi om honom, Lundby-bon som producerar stora mängder handsprit hemma – som hans företag bekostar.

Men till skillnad från dem som försöker sätta ockerpriser på bristvaror i kristider skänker Jakob bort handspriten, helt gratis, till behövande. Sedan i torsdags har han delat ut 100-tals flaskor handsprit och nu har även kvällstidningen GT uppmärksammat hans hemmaproduktion:
— Jag trodde inte det skulle bli en sådan uppmärksamhet men det är jätteroligt och kul att så många varit här och hämtat handsprit de senaste dygnen, säger Jakob till HelaHisingen.se.

”Diskuterat för- och nackdelar med med min fru som är farmaceut”

För att fler, som inte har möjligheten att ta en tripp till Hisingen, ska kunna sprida handsprit till behövande ger han nu sina enkla tips på hur man kan tillverka handspriten med hjälp av enkla produkter som finns att köpa varstans i samhället.
— Jag har sökt en hel del på nätet kring de recept som finns, men framför allt har jag diskuterat för- och nackdelar med olika sätt att göra handsprit på med min fru som är farmaceut, säger han om sitt recept.

Jakob, 39, producerar stora mängder handsprit som han skänker bort…

Jakobs handspritsrecept – steg för steg!

  1. Köp koncentrerad spolarvätska eller annan koncentrerad alkohol (cirka 95% alkoholhalt). Kolla innehållsförteckningen så den endast innehåller sprit. (Det finns spolarvätska med glykol i och det ska inte användas till handsprit). Koncentrerad spolarvätska handlas till exempel på macken eller stormarknaden. En del använder T-röd men det ger en konstig lukt och innehåller aceton (så det är inte att rekommendera). Ska man tillverka större mängder handsprit så kan man köpa koncentrerad Köldbärarsprit (KBS) bioetanol på 25 litersdunkar. Även privatpersoner kan köpa detta.
  2. Blanda 2 delar sprit med 1 del vatten (exempelvis 2 deciliter sprit med 1 deciliter vatten).
  3. Tillsätt glycerin eller aloe vera-gel efter dina egna preferenser men minst en matsked per liter färdig produkt brukar bli lagom, så det inte blir för rinnigt. Glycerin finns i Aloe-veragel som fungerar utmärkt att blanda med eller så köper man ren glycerin i hembryggningsbutiker, apotek eller färgaffärer. Jag har kollat med Ölkompaniet på Hjalmar Brantingsgatan 7, och de har mycket glycerin att tillgå.
  4. OBS! Tänk på att ren sprit är extremt brandfarligt. Se till att du har pulversläckare i närheten och stå gärna utomhus när du hanterar koncentrerad sprit.

Orkar du inte ta tag i detta på egen hand? Var lugn, än så länge har Jakob Buregren handsprit på Hisingen i Göteborg som han skänker bort:
— Jag kommer fortsätta att tillverka så länge jag orkar eller tills det går att köpa i affären igen. Folk blir väldigt glada och inspirerade när man hjälper till i krisen, säger Hisingens handspritshjälte.

Läs gärna Kemikalieinspektionens information i ämnet innan du sätter igång: Vanliga frågor om desinfektionsmedel och coronavirus

LÄS MER:

1 thought on “Jakobs enkla 4-stegsrecept: Så gör du handsprit hemma

Comments are closed.