Hotellkungen Petter Stordalen om: *HÄCKEN-HYLLNINGEN *GRISHUVUD PÅ MENYN *ARENAFRÅGAN *NYA SUPERSATSNINGEN

HelaHisingen.se träffade hotellmagnaten Petter Stordalen i restaurang Fei på Clarion Hotel The Pier för ett samtal om hans nya restaurang – som ska bli ”Sveriges bästa”, nya hotell – med utsikt över hela inre hamnen och om varför Göteborg måste bygga en stor inomhusarena snabbt.
Men intervjun kom till stor del att även handla om BK Häcken:
— Kära BK Häcken: Jag älskar de som överraskar, plötsligt kommer och pang så är de där! Detta är vad man älskar! Rocky-filmerna är kända för att någon var nere och reste sig och till slut tog han sig upp och vann, säger Stordalen inför avgörandet av fotbollsallsvenskan.

Bakåtlutad i den gråa fåtöljen, med solglason på inomhus i den göteborgska höstdimman, kikar hotellkungen Petter Stordalen upp mot oss. Han bär med enkelhet en rockstjärneaura som får Mick Jagger att verka som en korgosse. Norrmannen ska vara med på premiärkvällen för sitt tredje hotell på Hisingen, Clarion hotel The Pier.

Han har just gett intervjuer till GP och Sveriges Radio och snart är det dags för peptalk. Det omkring 50 personer starka hotellteametet som nyligen fått jobb av hotelldirektören Anders Sköld ska få lite inspiration av koncernens ägare och frontfigur. In i det sista sliter de med att städa, putsa, fylla barer och få ordning på alla hotellrum.

Stordalen tar av sig glasögonen och lyser upp:

— Jag har gjort så många crazy stunts på hotellpremiärer att jag har märken över hela kroppen så jag lämnar det där åt Ola, säger han om HelaHisingens artikel om Karlatornets ”pappa” Ola Serneke lovat att basejumpa från skyskrapans tak vid premiären.

Skyskrapan ja, där Petter Stordalen snart ska öppna ett fjärde hotell på Hisingen. Blir det inte lite som att konkurrera med sig själv när Clarion The Pier nu öppnar precis runt knuten – fågelvägen bara är drygt 300 meter bort?

— Hela Hisingen kommer utvecklas så mycket att det finns en marknad för bägge. Detta ska vara till för de göteborgare som vill ta en staycation. Ta älvsnabben över, bo på hotell, äta på kinarestaurangen, vi vill erbjuda upplevelser för en bred publik. Det här hotellet tror jag är lika mycket ett hotell för Göteborgare som det är för de som kommer hit från hela världen. Här kommer världen att samlas, säger Stordalen.

— När jag satsade en miljard på att öppna Post (”Posthotellet” vid Drottningtorget, reds. anm.) sa alla att ”nu finns det för många hotellrum i Göteborg”. Och det var tio år sedan. Vi satsar på hotell av olika slag för olika målgrupper och så länge Göteborg fortsätter att växa så kommer även behovet av hotell att växa med det, säger Stordalen vars olika hotell i Göteborgsområdet nu har en bra bit över 3 000 rum att erbjuda både långväga gäster och göteborgare.

— Och Hisingen är lite som fotbollslaget BK Häcken. Vem hade trott att de skulle bli svenska mästare? Den sannolikheten var inte stor för tio år sedan. Sannolikheten att vi skulle sitta här på Hisingen på ett hotell som faktiskt har en autentisk kinesisk restaurang på taket och dessutom en takterass…var precis lika stor, säger Stordalen om sitt hotell.

”Hisingen är lite som fågeln Fenix”

Clarion Hotel The Pier öppnar upp inom Geelys Uni3-campus inom Götaverkens gamla varvsområde i Lundbyvassen. Placeringen av det kinesiska bolagets verksamheter på centrala Hisingen är enligt Stordalen ett bevis på Hisingens styrka – vilket även inspirerat satsningen på en kinesisk restaurang i absolut toppklass.

— Att Geely väljer ett område för utveckling av personbilar, ett av två ställen i världen man har det på, här på Lindholmen får mig att känna att Hisingen är lite som fågeln Fenix. Och det här kommer att fortsätta. Det här hotellet är unikt, som ger något som vi inte har sett förut. Och här sitter vi nu, för det finns inga autentiska kinesiska restauranger i Sverige. Och vi har fått hämta kockar från Shanghai i världsklass för att få den här upplevelsen här. Men jag levererar upplevelser och ska man ha en bra miljö för utveckling, innovation, säkerhet – så behöver man även ett ställe där man kan sova bra, äta bra och ha bra möten och bli inspirerad…detta är Clarion Hotel The Pier.

Hyllar både Geely, Volvo och Häcken! Petter Stordalen öste kärlek över Hisingen när HelaHisingen träffade honom inför premiären av hans senaste hotell Clarion Hotel The Pier. Foto: HELAHISINGEN.SE

Petter Stordalen har fått hjälp av Geely att rekrytera de kockar som ska ge den autentiska kinesiska upplevelsen. Här vill hotellet skapa vad de kallar en fortsättning på områdets historia. En gång bygges det enorma fartyg på Götaverkens område på norra älvstranden, där hotellet nu slår upp portarna. Fartyg av hög klass, påpekar Stordalen:

— Världens bästa! Sedan har man byggt världens säkraste personbilar här. Världens mest bärkraftiga personvagnar. Så från att vara världsbäst på att bygga skepp, på att bygga kameror, på att bygga bilar så vill vi bli bäst på det här, säger Stordalen om satsningen och syftar till Hasselblads kameraverksamhet i närliggande Lindholmens utbildningscentrum.

Vad gillar du för kinamat själv?
— Pekinganka! Alltså vi har en variant här, säger Stordalen och visar upp en bild på sin telefon.

— För den som gillar revben och norsk julmat, ja det här är ännu ett steg längre.

Bilden på telefonen? Den föreställer ett bräserat och friterat grishuvud. Så räkna inte med några ”tre små rätter” eller kyckling i currysås hos Fei på Pumpgatan. Här satsar de på att ta gästerna på en kulinarisk resa ända till Shanghai.

Kravet: Göteborg måste ha en stor inomhusarena

Stordalen slår bort tankar om att det skulle gå trögt att utveckla staden omkring det nya hotellet. Trots att planer på många byggen i Frihamnen – som syns utanför fönstren på takrestaurangen – gått i stå, så tycker han att Göteborg är expansivt på ett närmast ojämförbart sätt.

— Se ut över antalet byggkranar här! Det är kranar överallt. Jag älskar byggkranar mer än jag älskar måndagar, säger han och refererar till sina kända slogan ”Älska vardagar” som både blivit inspirationsbok och är ett stående tema i hans egna sociala medier-kanaler.

— Den här staden utvecklar sig helt enormt! För mig är det där en gigantisk potential, där är en gigantisk potential, säger han och pekar ut mot Frihamen och Götaverkens område nedanför hotellet.

— Man ska naturligtvis behålla kranarna här för det är en del av historien i Göteborg. För mig är Göteborg ett exempel på hur en stad ska utvecklas. Tänk på att Göteborg är en av de viktigaste eventstäderna i hela Sverige. Det är inte bara Håkan Hellström utan alla de största artisterna kommer hit och det är inte till en inomhusarena utan en arena som är utomhus!, ropar Stordalen nästan i upphetsning.

Clarion Hotel The Pier i Lundbyvassen/Lindholmen har flera restauranger, en takterass och spektakulära utsikter över Göteborgs inre hamn. Foto: NORDIC CHOICE HOTELS

Politikerna säger sig äntlgien ha kommit överens om att bygga en ny inomhusarena, är det nödvändigt för stadens fortsatta utveckling som eventstad?
— Ska Göteborg behålla som en event- och konsertstad för världsstjärnor så måste det komma en stor inomhusarena. I Stockholm har de två gigantiska inomhusarenor nu med Tele2 och Friends, egentligen tre med Avicii arena också. Även Oslo har det, säger Stordalen och lever sig in i frågan kanske än mer intensivt än för kinamaten i hans nya hotellkrog:

— Den kan ligga på Frihamnen exempelvis, för min del spelar det ingen roll! Det kommer betyda mycket för hela staden. Det är en framtidsnäring, en soluppgångsnäring och Göteborg har varit nummer ett men då måste man fortsätta utvecklas så att en världsstjärna kan komma på besök även i november. Och man har inte utomhuskonserter i Göteborg i november, eller januari för den delen, säger Stordalen om hur diskussionerna kring en ersättningsarena för Scandinavium dragit ut på tiden.

Hyllar Göran Johansson: ”Behöver politiker som är visionärer”

Vid upprepade tillfällen återkommer Stordalen till när han 2012 öppnade sin dittills största satsning i Göteborg: Clarion Hotel Post. I samband med det hyllade han upprepat stans ”starke man” vid tillfället, kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson. Den ibland buffliga och kritiserade S-pampen var tvärtom någon som Stordalen tyckte personifierade mycket positivt med Göteborgsandan.

— Göran Johansson var sosse men framför allt var han göteborgare. Han ville det bästa för staden och ville se utveckling. Min investering på en miljard på Post blev av för att jag hade en tillit till att ”det han säger det händer”. Och man behöver politiker som är visionärer som tänker på hur staden ska se ut om 10, 15, 20 år.

Trots att politikerna i Göteborg sagt sig få till en blocköverskridande överenskommelse om en ny inomhusarena så vill Stordalen att man ska ”gå från ord till handling”.

— Jag har varit med och diskuterat en ny arena i Göteborg i tio år. Vi diskuterar fortfarande. Och vi är inte så mycket närmare ett beslut. Vi måste bestämma oss, ta beslut, bygga. Men jag tror att arvet från Göran Johansson absolut är närvarande i Göteborg på bägge sidor av den partipolitiska skalan, säger Stordalen.

Stordalen framför hamnkranarna i Lindholmen – som han absolut tycker ska bevaras som en del av Göteborgs historia. Foto: HELAHSIINGEN.SE

Så hur ser Petter Stordalens närvaro ut i Göteborg om tio år?
— Det är mycket som är osäkert i den värld vi lever i. Men att jag ska fortsätta att investera i Göteborg, det är ett som är helt jävla säkert. Och jag tänker fortsätta att försvara vår position här. Varför? För jag tror på stan! Att tro är viktigt och jag tror på staden, jag tror på arenan, att Göteborg är en eventstad om tio år och att ännu fler norrmän även besöker Göteborg, säger Stordalen.

Var får du all din positiva energi ifrån, det är i näringslivet som är negativa just nu med inflation och osäkert världsläge..?
— Vi hade en känd pingstpastor i Norge som sa ”Vi ska inte bara säga halleluja, vi måste göra halleluja”. Det måste hända saker! När jag kom till Göteborg första gången kände jag en sån energi här, att det skulle ske ett ”race” här som jag måste vara med på…och när jag kommer tillbaka till det nya hotellet Clarion Hotell The Pier nu och träffar de anställda får jag massor med ny energi av att se hur de skapar något unikt här, säger Stordalen.

Oväntade vändningen: Tar över intervjun med BK Häcken-hyllning

Där och då tänkte vi på HelaHisingen.se avrunda intervjun. Men Petter Stordalen stoppar vårt team.

— Fortsätt filma!, säger han.

— Ska du ta över intervjun nu?, säger en i hans team och tittar på klockan.

— Vad är den största överraskningen på Hisingen? Du är göteborgare, det här måste du fanimej kunna. Det var otänkbart för tio år sedan och nu håller det på att hända, frågar Petter Stordalen.

— BK Häcken vinner allsvenskan, säger vår fotograf.

Trots vissa protester från undertecknad om att Blåvitt faktiskt kan vinna derbyt och skapa spänning in i allsvenskans sista omgång så är Stordalen säker på att Häcken tar hem SM-guldet.

— Oavsett om de vinner på söndag eller ej kändes sannolikheten att de skulle vinna som noll för tio år sedan. Men nu är de där och det är Göteborg för mig. Det är överraskningarna man inte tror på. När jag kom till Eriksbergshallen för första gången för många år sedan och såg området då… Om någon då hade sagt till mig att jag skulle sitta här i dag och att ”Elvan” (Quality Hotel 11, reds. anm.) och Eriksbergshallen skulle finnas, att jag skulle öppna nytt här och bredvid det skulle det finnas den högsta byggnaden i Nordeuropa där jag skulle ha hotell med så skulle jag ha svarat ”Nej nej nej, glöm det”. Men nu är vi här.

Så vad är din grattishälsning i förskott till BK Häcken?
— Kära BK Häcken: Jag älskar de som överraskar, plötsligt kommer och pang så är de där! Detta är vad man älskar! Rocky-filmerna är kända för att någon var nere och reste sig och till slut tog han sig upp och vann…till er önskar jag att ni ska ge järnet och ta hem det på söndag och då kan ni fira här på Clarion Hotel The Pier, säger Petter Stordalen och avrundar vårt samtal med lite promotion för hans nya hotell på Hisingen.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

Fakta: Clarion Hotel The Pier och restaurang Fei

Adress: Pumpgatan 5, granne till public service ”Kanalhuset”.
Nordic Choice Hotels tredje hotell på Hisingen, efter Quality Hotel 11 & Eriksbergshallen samt Quality Hotel Winn i Hisings Backa. Öppnas inom Geelys Uni3-campus på det tidigare varvsområdet där Götaverken byggde båtar i Lundbyvassen. Kommer att ha en lobbybar samt en takrestaurang med utsikter mot vattnet i hamnen. Har även en takterass som kommer att öppna senare och bli en spektakulär upplevelse för Hisingsbor och andra besökare.

Restaurangen: På tionde våningen och se ut över vattnet och staden när du slår dig ner för en kinesisk matresa, eller landa i baren och ”värm upp kvällen med en Baijiu-cocktail som du aldrig smakat den förr”, som hotellet beskriver den kinesiska alkohol man kommer sälja här. Fei är en kinesisk restaurang och mötesplats med internationell känsla, där öst möter väst, vilket märks i både formspråk och interiör. Restaurangen ligger högst upp i The Pier, Nordic Choices nya hotell vid vattnet på Lindholmen, som öppnar i november.

LÄS MER: