Hyresgäster på Hisingen fick 1 miljon – så valde de att använda pengarna

När hyresgästerna själva fick bestämma hur man ska satsa på deras gemensamma platser utomhus blev resultatet: Vattenlek på sommaren, skridskor på vintern, odlingsområden och utomhusbio!
— Det är sådant som verkligen får människor att mötas och göra något spännande och roligt tillsammans, säger Amanda Sjöstrand hos Bostadsbolaget som gett sina hyresgäster i Biskopsgården makten över 1 miljon kronor av budgeten.

Tidigt i år berättade vi om Bostadsbolagets initiativ att låta hyresgästerna i Biskopsgården få makten över 1 miljon kronor. Det är tredje året i rad som kommunala Bostadsbolaget låter hyresgästerna i Biskopsgården bestämma över en del av bolagets budget, men nytt för i år var att även Södra Biskopsgården samt Länsmansgårdens hyresgäster fick vara med och bestämma.

Den 8 februari öppnades möjligheten till att lämna förslag och alla som bor hos Bostadsbolaget i Biskopsgården och Länsmansgården har kunnat lämna in sina idéer om vad miljonen ska användas till. Årets budget har fått namnet ”En miljon platser” och temat är ”Tillsammans utomhus” – med syfte att förbättra hyresgästernas gemensamma platser utomhus.

— Vi fick in rekordmånga förslag från hyresgästerna i år vilket känns väldigt bra, säger Amanda Sjöstrand, utvecklingsledare i Biskopsgården och projektledare för boendebudgeten, i ett pressmeddelande.

Detta blev favoritförslagen – hos hyresgästerna

Nu är det alltså klart vad som sker med miljonen som hyresgästerna fått tycka till kring. Hyresgästerna har fått rösta på sina favoriter bland de förslag som lämnats in…

— Det som flest röstade på och som kommer genomföras är vattenlek på sommaren och skridskor på vintern, odling och växter för gemenskap samt utomhusbio. Det är sådant som verkligen får människor att mötas och göra något spännande och roligt tillsammans, säger Amanda Sjöstrand.

Två av de tre vinnande projekten innehåller flera olika förslag som antingen liknat eller kompletterat varandra. Bostadsbolaget är först i Norden med att låta hyresgästerna vara med och bestämma i en boendebudget.

Nu pågår planeringen för fullt tillsammans med förslagslämnarna för att förverkliga de vinnande bidragen:
— De hyresgäster vars idéer ingår i de vinnande projekten kommer självklart vara med och driva arbetet med att genomföra projekten, i den mån de kan och vill. De boende sitter på den viktigaste kunskapen vi har om våra områden, säger Amanda Sjöstrand i pressmeddelandet.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: