Känner du igen Göteborgsmiljöerna i GW:s nya serie med Kjell Bergqvist?

Leif GW Perssons:s huvudkaraktär är mordutredare i Stockholm. Så varför ser det ut som att han är i Göteborg? Här är några miljöer där Kjell Bergqvist och company spelat in nyckelscener till nya C More/TV4-serien Bäckström som de flesta göteborgare lär känna igen…

VARNING FÖR SPOILERS/SPOILER ALERT! I slutet av mars hade TV4 och C Mores nya originalserie Bäckström – baserad på Leif GW Perssons romankaraktär Evert Bäckström – premiär på C More. I huvudrollen har publiken kunnat se stjärnan Kjell Bergqvist, som i serien är dubbad till ”världens bästa mordutredare” och som löser mord för Stockholmspolisen.

Men då serien är en samproduktion mellan Yellowbird, Georgie Matthew, TV4 C More och Film i Väst – kan uppmärksamma tittare hitta flertalet Göteborgsmiljöer i serien – som i själva storyn egentligen utspelar sig i Stockholm. I det första avsnitten har ett flertal scener utspelat sig på platser som göteborgare med stor lokalkännedom garanterat lagt märke till…

Här är Bäckström på Hisingen

Kjell Bergqvist och Agnes Lindström vid Whoopsi Daisy. Foto: C More.

I säsong 1 avsnitt 2 av Bäckström letar Kjell Bergqvists karaktär reda på en informatör – som han hittar på Whoopsi Daisy:s uteservering. Kvarterskrogen som även är något av hemmaplan före BK Häckens fans på Wieselgrensplatsen är därefter i centrum för serien under ett par minuter. I bakgrunden kan man skymta frukthandeln på torget, kaféet La Cuisine och bingohallen…

Strax före detta har Bäckström och hans kollega Ankan (Agnes Lindström Bolmgren) varit på en mordplats, där en person skjutits ihjäl i en bil. Den här gången är de ett stenkast bort. Runt hörnet från Wieselgrensplatsen, på Lundby sjukhus parkeringsplats har den scenen – där Bäckström tar selfies med ”fans” och tittar på ett mordoffer.

Kjell Bergqvist utanför Lundby Sjukhus. Foto: C More.

När duon lämnar området för att gå till bilen går de förbi Nikolinas Grill och bar ut mot parkeringen vid Långängen. Då har de ägnat en bra stund av avsnitt 2 i och omkring just Wieselgrensplatsen på centrala Hisingen.

Bäckström på Hisingen. Foto: C More.

Här är Bäckström i Vasastan

I en annan scen i början av avsnitt 3 jagar ”Ankan” och en poliskollega en person som är misstänkt för inblandning i ett värdetransportrån. Då kör de bil i en miljö som många göteborgare säkert känner igen – och stannar till utanför en restaurang i Vasastan.

Bäckström-scen från Vasastan. Foto: C More.

Känner du igen restaurangen nedan?

Bäckström-scen från Vasastan. Foto: C More.

Ja, det är restaurang Krakow på Karl Gustavsgatan, mellan Fjäderborgen och Schillerska gymnasiet…

Bäckström-scen från Vasastan. Foto: C More.

Följer du serien och har upptäckt fler scener som ser ut som Göteborgs- eller andra Västsvenska miljöer? Med Film i Väst som en av producenterna kan du räkna med att få se Bäckström och hans poliskollegor hos ”Stockholmspolisen” dyka upp både här och där. Bland annat har några scener spelats in vid en sjö i Alingsås…

”Han är helt odräglig”

— Bäckström är en korrupt, fullständigt skrupelfri herre som skiter fullständigt i vad alla andra tycker – inklusive chefer. Han är helt odräglig som kompis och kollega. Han är lat, smiter ofta från jobbet för att på arbetstid gå på krogen och frossa i mat och dryck, säger Kjell Bergqvist och tillägger:

— Han är slug, oantastlig och oumbärlig för mänskligheten, tycker han själv. Helt enkelt en ganska usel självbild. Det ska bli fantastiskt roligt att få ge liv till Bäckström i rutan, säger Kjell Bergqvist om nya serien i ett pressmeddelande.

Bäckström hade premiär på C More måndag den 23 mars där två avsnitt släpptes samtidigt. Därefter ett avsnitt per vecka. På TV4 är det premiär i morgon tisdag 7 april klockan 21.00. Totalt består Bäckström av sex avsnitt.