Försvaret beväpnar Göteborgs hamn med Patriot-missiler: ”Avgörande att kunna skydda för ett angrepp”

För första gången använder nu Försvarsmakten luftvärnssystemet Patriot i Göteborgs hamn. Syftet är att testa effektiviteten på stridskrafter och förband.
”Transporter och gruppering av stora fordon och militär personal kommer vara synligt i Göteborgsområdet”, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

Försvarsmakten genomför just nu en så kallad beredskapsoperation på Västkusten. Det innebär att man testar hur snabbt och effektivt som förbanden och stridskrafterna kan agera vid en skarp situation.

I ett pressmeddelande meddelar man att transporter av stora fordon och militär därför kommer vara synligt i Göteborgsområdet. Samtidigt meddelar Försvarsmakten att det inte handlar om någon förändrad hotbild mot landet:

”Operationen är inte föranledd av någon förändrad hotbild mot Sverige”.

Foto: Göteborgs Hamn.

Ska skydda mot angrepp av flygplan och ballistiska robotar

I operationen använder man sig för första gången av luftvärnssystemet Patriot, skriver Aftonbladet. Det ska skydda mot anfall av flygplan, kryssningsrobotar och ballistiska robotar och har placerats i Göteborgs hamn på Hisingen.

— Västkusten med Göteborgs hamn är strategiskt viktigt med alla transporter som kommer in där och därför är det helt avgörande att kunna skydda för ett angrepp med det här systemet, säger Therese Fagerstedt, presschef på Försvarsmakten, till Aftonbladet.

Utöver den stora containerhamnen består Göteborgs Hamn bland annat av energihamnen, även den på Hisingen, där 24 kajlägen finns som är dedikerade för tankfartyg. Olje- och energiprodukter lastas och lossas i Torshamnen, Skarvikshamnen och Ryahamnen.

Luftvärnssystemet Patriot. Foto: Wikimedia Commons.

Kommer använda två olika typer av robotar

Den svenska benämningen på det amerikanska luftvärnssystemet Patriot är Luftvärnssystem 103 och är också den senaste varianten av Patriotsystemet. Det är en av världens mest avancerade luftvärnsrobotar och ska skydda mot bland annat flyganfall.

De svenska luftvärnsbataljonerna kommer att använda främst två typer av robotar: Patriot GEM-T från Raytheon som främst är till för att skjuta ner olika typer av fientliga flygplan och Lockheed Martins PAC-3 MSE som ”används för att bekämpa fientliga ballistiska missiler och kryssningsrobotar”, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande. Den förra kommer benämnas som Robot 103 A och den senare robot 103 B.

I och med införandet av Patriotsystemet kan Sverige nu ”koordinera luftförsvaret med andra länder som har samma system”, skriver Försvarsmakten. Man kan också bekämpa luftmål på betydligt längre avstånd än tidigare.

FAKTA: PATRIOTSSYSTEMET

  • Patriot används i dag av 16 länder.
  • Varje eldenhet består av tre lavetter, en radar, en ledningsplats och två typer av robotar, en för mål på långa avstånd och en mot ballistiska missiler.
  • Robot 103A (GEM-T) är den senaste PAC 2 roboten som är snabb och har lång räckvidd. Den leds hela vägen till sitt mål av eldenhetens radar på marken.
  • Robot 103B (PAC-3 MSE) har en egen radarmålsökare och är särskilt framtagen för bekämpning av TBM.
  • Luftvärnssystem 103 Patriot ska vara fullt implementerat i Försvarsmakten 2025.

Källa: Försvarsmakten och Försvarets materielverk (FMV).

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: