Nu flyttar Volvo Cars till ”Örnnästet” – köper PG Gyllenhammars superkontor

”Örnnästet” har stått tomt i sex års tid. Men Volvokoncernens maffiga huvudkontor i Torslanda, som byggdes under PG Gyllenhammars era, köptes för några år sedan tillbaka av Volvo Cars – från Platzer. Därmed sluts cirkeln när en Volvo-VD åter sätter sig i lokalerna, den här gången svenska VD:n Jessica Span.

Vissa kallade det ”Pehrstorp”, efter P:et i PG Gyllenhammar kombinerat med namnet den skånska industristaden som är känd för allt från ättika till kemikalier. Men i folkmun hette Volvokoncernens huvudkontor uppe på kullen framför fabrikerna något som refererade till en nazitysk bunkeranläggning på nästan 1 000 meters höjd i sydligaste delarna av Tyskland. Begreppet ”Örnnästet” hade återintroducerades i den svenska populärkulturen med den brittiska spelfilmen Where Eagles Dare (1968) som på svenska hette: Örnnästet.

Så när PG Gyllenhammar och hans Volvo-ledning på 1980-talet beslutade sig för att låta den italienske arkitekten Romaldo Giurgola, som även ritat Australiens parlament och en terminal på JFK-flygplatsen i New York, rita upp en 11 000 kvadratmeter kåk på toppen av Volvo-områdets mest distinkta höjd – så var namnet från Göteborgshumorn ”självklart”…

Volvos ”Örnnästet” i Torslanda. Foto: PRESSBILD VOLVO

Med egen helikopterplatta, bastu i anslutning till det finaste direktörsrummet, öppen spis och direkthiss till garaget var byggnaden väldigt lyxig för sin tid. Placeringen högt uppe på berget mellan reservdelslagret (RA) och personbilsfabrikerna för att utsikten från huvudkontoret är spektakulär. Placeringen gör att byggnaden har utsikt både över Polestars nya huvudkontor nedanför kullen Amazonvägen men även ut mot Vinga Fyr i skärgården. 

Efter att Volvo sålt personbilssidan av företaget till amerikanska Ford satt ledningen för AB Volvo (”Svenska Volvo” med lastbilar, entreprenadmaskiner, båtmotorer med mera) i byggnaden. Men inför att huset 2016 skulle säljas till fastighetsbolaget Platzer i samband med att AB Volvo flyttade till Lundby (där man sitter på ”Lundby Campus” även i dag) sammanfattade PG Gyllenhammar sin syn på huvudkontoret i Dagens Industri:

”Det är inte särskilt luxuöst, men det är ganska fina material. Tänk på att folk kallade det Pehrstorp, inte slott.”

”Jag tycker att de som bygger stora huvudkontor i dag ska tänka om. Varför ska det vara så stort? Då har man funktioner där som inte hör hemma på ett huvudkontor. Det räcker med runt hundra personer”, sa han då.

”En Gyllenhammar-faktor”

Under senare år dess har det klassiska huvudkontoret stått tomt förbipasserande har kunnat notera att växtligheten stundtals varit rätt bild omkring kåken. Ett tag fanns planer på att göra om huvudkontoret till hotell, men för några år sedan köpte Volvo Cars alltså tillbaka Gyllenhammars berömda huvudkontor.

— Många olika idéer har testats, bland annat hotell, men så kom pandemin och allt avstannade. Det har också funnits en Gyllenhammar-faktor där man inte velat bli förknippad med det gamla, sa VD:n för förra ägaren Platzer till DI då.

Vad han heter? P-G, så klart. Men Persson i efternamn.

PG Gyllenhammar i sin prime. PG var VD för AB Volvo 1971-1983 och styrelseordförande 1983-1993. Foto: PRESSBILD VOLVO

Namnen Gyllenhammar tycker inte att Volvos ”Örnnästet” var eller är något större skrytbygge, som sagt. Däremot berättade han i ovanstående intervju att det fanns en del skrytbyggen i Sverige som rentav borde rivas:

”Slottet tycker jag är ett skrytbygge, en potemkinkuliss. Det borde rivas. Riksdagshuset likaså.” 

Volvo Cars svenska VD Jessica Span flyttar nu alltså in i lokalerna, tillsammans med bland annat resten av Volvo Car Sverige AB (Uppdaterat: Inte enbart säljavdelningen som det tidigare stod i denna text) och en del av fastigheten hyrs även ut till Geely-bolaget Polestars designavdelning, som får den klassiska byggnaden som arbetsplats.

Volvo Cars påpekar i ett mejl till HelaHisingen att Volvo Cars Sveriges VD Jessica Span inte kommer att sitta i PG Gyllenhammars gamla kontor med bastun. Inte heller Polestar eller övriga Volvo Car Sverige AB kommer nyttja detta kontor i lokalerna.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: