Lundbyvänsterns krav: Sätt upp basketkorgarna i Eriksberg igen

Efter ordbråket om de nedplockade basketkorgarna i Eriksberg har V och MP i Lundby tagit fram ett förslag om att stadsdelsnämnden ska agera. Nu har ”Lundbyvänstern” fått gehör – en majoritet av stadsdelspolitikerna backar idén om att sätta upp basketkorgarna igen.

Sommarens snackis i Eriksberg sattes igång efter att basketkorgarna vid ändhållplatsen för 58:an vid Eriksbergs Bockkran plockades ner i juni. Efter klagomål från de boende i området – framför allt på höga ljud från att ungdomar spelade senare än 22:00 – blev det vild debatt i ämnet i flera trådar i HelaHisingens Facebook-grupp ”Vad händer på Hisingen?”.

Linda Nygren på Park- och Naturförvaltningen förklarade då för GöteborgDirekt att beslutet fattades efter en ”helhetsbedömning” där det fanns många olika intressen att ta hänsyn till. Ytan med basketkorgarna på Monsungatan är en allmän plats vilket betyder att kommunen har gjort en ”samlad bedömning om vilken form av aktivitet som är lämplig”.

— Med den information vi har nu, anser vi att det bästa för platsen är att ta ner basketkorgarna, sa hon till tidningen då.

Facebook-posterna om basketkorgarna i Eriksberg fick 100-tals kommentarer hos ”Vad händer på Hisingen?” i somras.

Polisen: ”Det kan vara ett sätt att flytta problemet”

Polisens förklaring till varför de tyckte det var rätt att ta bort basketkorgarna var att färre unga människor skulle samlas på platsen:

— De lockar till sig mycket folk och att ta bort dem kan ha effekt. Visst det kan vara ett sätt att flytta problemet, men också en väg att splittra grupperna. Under helgen som har gått har det varit lugnare i området, sa polisen Per Hellström till GöteborgDirekt i somras.

Enligt polisen skulle det ha förekommit ”buskörningar med bil” samt inkommit tips om att det skett narkotikaförsäljning i området.

Basketkorgarna vid Monsungatan i Eriksberg som skapat debatt i sommar. Foto: GOOGLE MAPS

Stadsdelsnämnden uppmanar nu Park- och Natur – på initiativ av V och MP

Efter att basketkorgarna tagits ner och den lokala debatt som följt på Hisingen om frågan har lokala Hisingspolitiker engagerat sig. En av dem är Lundbybon och lokalpolitikern Johan Svensson (V). Tillsammans med Miljöpartiet tog hans parti därför fram ett förslag om att stadsdelen skulle agera i frågan.

Och nu har vänsterns krav fått med sig en majoritet i SDN Lundby:

— Jag är glad att nämnden ställde sig bakom vårt initiativ. Nu kan korgarna förhoppningsvis komma igen snart, säger han.

V och MP:s yrkande om basketkorgarna till SDN Lundby.

Därför uppmanar Stadsdelsnämnden Lundby nu Park- och Naturnämnden att sätta upp korgarna igen, som resultat av initiativet från V och MP.

— Eriksberg är en del av Göteborg och alla ska känna sig välkomna där oavsett om man bor där eller ej. Sociala problem löses inte genom kollektiv bestraffning av ungdomar, för det krävs aktiva förebyggande insatser, säger Svensson till HelaHisingen.se.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

LÄS MER:

LÄS MER: