Militärpolisens nya Volvo-vapen på plats: ”Ett ypperligt verktyg”

”Det är oerhört roligt att ha fordonen på plats”, säger Hans Brantås, tillförordnad chef för Försvarsmaktens militärpolisenhet. Foto: Försvarsmakten.

Nu är Militärpolisens nya fordon på plats: Volvo V90 cross country med texten ”Militärpolis” och svartvitt mönster.
— De här fordonen kommer att underlätta arbetet och öka den enskilde militärpolisens säkerhet markant, säger Hans Brantås, tillförordnad chef för Försvarsmaktens militärpolisenhet.

De nya bilarna är försedda med blåljus och siren och är av samma modell som poliser använder – Volvo V90. Skillnaden är att de är svartvita och att det står ”militärpolis”. Dessutom har de all den utrustning som krävs för arbetet, såsom redskap för att säkra spår, mäta hastighet och spärra av områden. Den är även ekiperad med kommunikationsutrustning och sådant som behövs i polisiärt arbete. 

— Militärpolisens personliga säkerhet kommer öka markant. Arbete på väg är riskfyllt och med det här fordonet minimerar vi riskerna. Det är ett beprövat fordon för den uppgiften, säger Hans Brantås, tillförordnad chef för Försvarsmaktens militärpolisenhet, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Hisingspolisens nya “vapen”: Specialbyggd Volvo som kan väga 2,62 ton “Klart bättre”

Säkrare i krockar och försedda med reflexpaneler

Fordonen är bättre anpassade för just militärpolisens uppgifter, samt har bättre säkerhet och ökad synliget i jämförelse med de befintliga fordonen. Blad annat är de säkrare i krockar och är utrustade med reflexpaneler och lampor.

— Det här är ett fordon som är byggt och skapat för att användas ute i trafik. Oavsett om det är ett statsbesök eller en pansarbataljon som behöver transporteras så kommer det här fordonet att vara ett ypperligt verktyg för att förbättra säkerheten men också rörligheten och kommunikationen, säger Hans Brantås.

De nya bilarna är svartvita och är utrustade med fler reflexer och bättre ekipering än de tidigare bilarna. Foto: Försvarsmakten.

Kallas för ”de svartvita flugsnapparna”

Fordonen har gått igenom krav för att fungera både under fredstid och i krissituationer. I första hand kommer det användas vid vägar, som vid trafikolyckor, men även som transport av personer och materiel. I september rullas de första fordonen ut i Karlskrona, men nu kommer de att användas runtom i hela landet. Det interna smeknamnet för bilarna har redan blivit ”De svartvita flugsnapparna”.

— Det är oerhört roligt att ha fordonen på plats. Det är bra att militärpoliserna ute i landet får något som kommer underlätta deras tjänst, säger Hans Brantås.

En militärpolise är en person som genomgått Militärpolisutbildning för att lösa militärpolisiära uppgifter för Försvarsmaktens räkning.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

FAKTA: FORDONET

  • Volvo v90 cross country
  • 4-hjulsdrift
  • Dieselmotor
  • Förare och tre passagerare
  • MILMAN, miitärt manöversystem. (En dator där allt kring navigering, kommunikation, ljud, ljus mm presenteras för föraren på en och samma plats)
  • Larmanordning med blått, gult, röd/blått samt vitt ljus
  • Utrustad med varningstält, prolaser, sållningsinstrument med mera

LÄS MER: