Nu hålls Hisingens egen succémässa – här är profilerna som kommer till Torslanda

Lördag 26 november 2022 hålls Torslanda Bokmässa på Kulturhuset Vingen i Amhult! Vi tog ett snack med Carina Blid, en av arrangörerna till Hisingens egna lilla bokmässa, om hur uppladdningen gått och vilka profiler som kommer på besök!

Förberedelserna startade i våras – hur går det för er?
— Det har gått mer än bra, redan tidigt i somras var vi fullbokade och var tvungna att tacka nej till ett flertal författare. Denna andra gång som vi anordnar bokmässan, tar vi med oss erfarenheten från förra året. I år är vi dessutom ytterligare en person, totalt tre arrangörer med olika kompetenser.

— På bokmässan ställer 81 författare ut sina böcker (däribland några förlag). Bokmässan kommer vara på hela andra plan i Kulturhuset Vingen, Amhult, Torslanda och pågå mellan klockan 10–15. Det som också är nytt sedan i våras är att vi under dagen kommer ha ca tio författarpresentationer, bland dessa kan nämnas Peter Gissy och Anna-Lena Brundin. För de små finns sagostunder hela dagen, sagorummet är i biblioteket, våningen ovanför mässan.

Vad har ni jobbat med sista tiden inför bokmässan?
— Vi har sedan i somras haft kontinuerlig kontakt med författarna och den senaste tiden med de funktionärer (volontärer) som hjälper till. Vi räknar med att få minst dubbelt så många besökare som förra gången och det kräver noggrann förberedelse av bokmässan. Vi ser till att beställningar är ordnade, vad gäller material och annat till utställarna, att lokalens utformning blir optimal och det avser det tekniska såväl som möblering och mycket annat smått och gott. Vi har också regelbunden kontakt med Kulturhuset Vingen där bokmässan ska vara och vi är mycket nöjda med Vingen och dess personal.

Vad gör man på Torslanda bokmässa?
— Först och främst, för att träffa författarna och se deras böcker. Här finns böcker av alla de slag som deckare, thrillers, barnböcker, romaner, fantasy, feelgood, faktaböcker och mycket mer. Du kan få signerade exemplar om du vill. Det kanske är läge för julklappsinköp i form av önskeboken?

— Några av författarna är också konstnärer så passa på att se deras alster. Några förlag finns med som utställare och den som funderar på att skriva eller har ett manus, kan diskutera bokutgivning med dem. Under dagen kan du lyssna på tio författarsamtal, bland annat berättar Peter Gissy, Anna-Lena Brundin, Jeanette Bergenstav, Niclas Franklin och Maria Bouroncle.  Och för de minsta finns sagostunderna, där författarna läser ur sina barnböcker. Under dagen är även Vingens café öppet.

Fri entré med ”böcker av alla de slag”

Är det något som skiljer er bokmässa mot andra bokmässor?
— Vi har fritt inträde! Även författarpresentationer och sagostunder är gratis. Vårt koncept är att hålla en lokal bokmässa, av lagom storlek och att det ska finnas böcker av alla de slag. Vi vill också att det ska vara lätt för allmänheten att träffa författarna. Det som vi särskilt vill lyfta fram, är att vi har ett flertal utmärkta lokala författare, från Hisingen, norra skärgården och Göteborg.

Vad hoppas ni ska bli utfallet av årets bokmässa?
— Vi hoppas att besökarna kommer att hitta intressanta, spännande böcker och författare samt att de upptäcker de lokala författarna. Vi hoppas att besökarna ska gilla den lokala prägeln och Kulturhuset Vingens lokaler som vi är mycket nöjda med. Slutligen önskar vi att Hisingsbor och Göteborgare kommer uppskatta bokmässan och vill att detta event ska återkomma.

Torslanda bokmässa har tagit fram en digital katalog över författarna, programtider för författarsamtal, sagostunder och annat som du kan spana in här: https://indd.adobe.com/view/24979d1e-d365-485b-8f1f-1b93d7a495ad

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Det här är grundarna: Carina, Ewa och Nena

Namn: Carina Blid
Ålder: 62
Bor: Björlanda
Roll kring bokmässan: Allmän strukturnisse. Marknadsföring.

Familj: Make och vuxna barn.
Skrivit följande bok/böcker: Glimtar av minnen; En dag helst att glömma; Himmel, helvete och pannkakor samt den senaste romanen, När kärleksörten blommar på hösten.
Favoritförfattare: Det finns så många, min senast lästa bok som var mycket bra var av författaren Sara Lövestam, annars Kerstin Ekman, MajGull Axelsson, Steinbeck, Oates och många fler.
Bästa plats att läsa en bok på: Uterummet, men mest läser jag böcker innan jag ska sova och då blir det i sängen tills ögonen går i kors.

Namn: Ewa Ivarsson
Ålder: 62
Bor: Onsala

Roll kring bokmässan: Koordinator anmälningar och marknadsföring
Skrivit följande bok/böcker: Barnboken Trollet och gumman som inte kunde somna, publicerad hösten 2021
Favoritförfattare: Oj, många. Steven King, Viveca Lärn är bra. Läser gärna Selma Lagerlöf, Charles Dickens om och om igen. 
Bästa plats att läsa en bok på: Alla platser om boken är bra.

Namn: Nena Olin
Ålder: 62
Bor: Björlanda 

Roll kring bokmässan:  Initiativtagare, administration och ekonomi
Familj: Make, hund, katt och två utflugna barn 
Skrivit följande bok/böcker: En historisk roman ”Så många farväl ” och barnboken ”Mira en sommarkatt ”
Favoritförfattare: Idag läser jag mest faktaböcker som research för mitt skrivande, men läste otroligt många romaner innan jag själv började skriva, älskade Bernard Nord, Marianne Fredriksson och Evert Lundström med sina fina Göteborgsromaner
Bästa plats att läsa en bok på: I skuggan på verandan en varm sommardag, med ett glas lemonad bredvid

Fakta: Torslanda bokmässa

Datum: Lördag 26 november 2022
Tid: 10:00-15:00
Det är gratis entré, det finns café och för de små finns sagoläsning uppe i biblioteket. Cirka 80 författare ställer ut och dessa skriver deckare, feelgood, romaner, barnböcker, faktaböcker, thriller-böcker. Under dagen sker författarpresentationer, tio stycken, med bland andra Peter GissyAnna-Lena Brundin, Maria Bouruncle, Jeanette Bergenstav.  

Se mer information och tider för Torslanda bokmässa 2022 i deras Facebook-event.

LÄS MER: