Nu läggs sista delen av Hisingsbron på plats: ”Spännande utmaning”

I morgon bitti, torsdagen 1 juli, flyttas den sista pusselbiten till Hisingsbrons kollektivtrafikbro försiktigt på plats. Brodelen ligger färdig på arbetsområdet norr om Nordstan sedan flera veckor – i väntan på att Götaälvbron har kunnat rivas där den nya bron korsar den gamla.
— Det här är en av de sista stora milstolparna för Hisingsbron, säger Susanne Wiberg, trafikkontorets projektledare för byggnationen av Hisingsbron.

Brodelen som nu ska passas in och kopplas samman med övriga kollektivtrafikbron väger 564 ton och har en yta som är tio gånger sex meter stor. Inför det här sista riktigt stora momentet vid byggnationen av Hisingsbron har delar av Götaälvbron rivits för att ge plats för den nya bron och marken har gjorts iordning och förberetts med plåtar, skriver Göteborgs stad i ett pressmeddelande.

Nu ligger den lösa brodelen redo på stativ på en så kallad multiwheeler, som ska användas för att köra delen på plats och lasta över den på bropelarnas brolager.

”Det blir en spännande utmaning”

När brodelen väl är avlastad på brolagren återstår bland annat gjutning, montering av täckplåtar, asfaltsbeläggning och elinstallationer.

— Det är en liten och trång yta på arbetsområdet, så med en multiwheeler kan vi steg för steg manövrera brodelen till sin plats. Det blir en spännande utmaning att passa in den här stora och tunga biten med precision och mycket små marginaler. Vi räknar med att det tar omkring två timmar att få den här sista delen på rätt position, säger Susanne Wiberg i pressmeddelandet.

Under sommaren fortsätter sedan ett intensivt arbete med att färdigställa Hisingsbrons kollektivtrafikbro, så att bron kan öppnas även för spårtrafik den 16 augusti, meddelar Göteborgs stad.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: