Nu öppnar Hisingsbron: ”Det blir ett häftigt moment”

Foto: @swedishdroneguy/Robin Holmkvist

På söndag är det dags för världspremiär på den nya bron till Hisingen! Officiell invigning är det inte tal om på grund av pandemin – men gött är det oavsett:
— Det är en milstolpe, även om vi har en del kvar att slutföra med spårarbeten och rivning av Götaälvbron”, säger Robert Landström, byggledare på trafikkontoret, Göteborgs Stad till Vårt Göteborg.

På söndag öppnar Göta Älvsbrons ersättare för trafik för första gången. Prognosen säger att det ska bli regn, så den som är riktigt nyfiken och föredrar sol bör ta sig upp på Göta Älvbron under lördagen – då sol utlovas av SMHI – för att titta ner på de sista förberedelserna inför premiären:

— Vi håller på att förbereda för skyltning för att slussa över trafiken från Götaälvbron. Om vädret tillåter ska vi måla linjer på asfalten på de delar där vi tagit bort gatsten på cykelbanorna. Det var inga stora ytor med gatstenar, det handlade om några rader med gatsten för att dämpa hastigheten vid korsningarna, säger Robert Landström till Vårt Göteborg.

Men broöppningar blir vi inte av med, trots den moderna och ny bron.

Eller ja…det kanske är lika bra med tanke på att det fenomenet går att uppskatta något oerhört. Detta visade Lasse Brandebys legendariska karaktär Kurt Olsson i ett episkt inslag från Göta Älvbron på 1980-talet, som du kan se i klippet här ovan…

Hela bron öppnar inte i helgen – det här gället

Men det är inte fritt fram för all trafik, än. Det är gång- och cykelbanan på den östra sidan (mot Ringön till, inte mot Frihamnen) som är öppen från och med på söndag. Den västra sidan av bron öppnar först i höst. Cykelbanorna är dubbelriktade på bägge sidor så man kommer kunna cykla över från från och med i helgen, även om den västra sidan är bredare samt har både bänkar och balkonger för de som vill se solnedgången över staden från bron.

Hisingsbron får segelfri höjd på 12 meter och är 28 meter hög när den är öppen. Broförarna sitter inte på själva bron utan i en lokal i Ringöns industriområde på Hisingssidan. Bron kommer inte att öppnas under rusningstrafik på morgonen och eftermiddagen.

— Om man går eller cyklar på bron och det blir broöppning kommer bommar att fällas ner nästan uppe vid lyftspannet. Det finns motsvarande bommar lite längre ner för biltrafik, bussar och spårvagnar, säger Robert Landström.

LÄS MER: Här är tiderna för broöppning av nya Hisingsbron – sex fasta tider per dygn

Hisingsbron ska klara tyngre trafik än Götaälvbron. När de bucklor som har uppstått i tvärskotten i lyftspannet – som ett tag hotade helgens invigning av bron – är åtgärdade ska även specialtransporter köra över bron.

Samtidigt som Hisingsbron öppnar så stängs Götaälvbron för all trafik utom buss och spårvagn nu till helgen. Kollektivtrafiken ska steg för steg flyttas över till Hisingsbron och till en början är det bara buss X2 som kommer att köra där.

I juni börjar Göta Älvbron rivas

Den 12 juni stänger Götaälvbron även för kollektivtrafiken. Då börjar rivningsprocessen med den gamla bron som blev klar lagom till att Andra Världskriget bröt ut över världen.

— Vi har en korsningspunkt på södra sidan där vi inte kan bygga färdigt kollektivtrafikbron för den kolliderar med Götaälvbron. Vi har byggt den brodelen vid sidan av och kommer att köra in den med ett lågt fordon (multiwheelers) som man kan vrida däcken på hur man vill, det blir ett häftigt moment, säger Robert Landström till Vårt Göteborg.

Även det befintliga landfästet på Hisingen ska börja rivas så fort trafiken läggs över från Götaälvbron. Det behövs för att kunna påla färdigt och ansluta Hisingsbron till Hjalmar Brantingsgatan.

— Under nio veckor i sommar syr vi ihop spårvägen på Hisingsbron med den befintliga spårvägen, säger Robert Landström.

Spårvagnstrafiken på Hisingsbron är tänkt att dra i gång 16 augusti. I juni 2022 ska allt arbete med bron vara klart och då ska även Götaälvbron ha rivits.

I vår shop kan du köpa hyllningströjan till minne av Göta Älvbron – vars dagar nu är räknade. Klicka på bilderna för att se vilka andra souvenirer man kan få detta motiv på, för att minnas Göta Älvbron, oavsett om det är på fullt allvar eller med glimten i ögat…

Köp Göta Älvbron-minneströjan här.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: