Nu stänger Tingstadstunneln: Renoveras i 1,5 år – ”Långa köer – Ställ bilen”

Nu är det dags för det omfattande renoveringsprojektet av Tingstadstunneln. Trafik Göteborg varnar därför för om långa köer och dubbelt så lång restid.
— Det kommer att bli långa köer och därför rekommenderar vi bilister att ställa bilen eller välja andra färdsätt, säger Robin Holmér, analytiker på Trafik Göteborg.

Fredag 22 april inleds den omfattande renoveringen av Tingstadstunneln, något som Hela Hisingen rapporterat om tidigare. 125 000 fordon per dygn beräknas påverkas av arbetet som inte är klart förrän om 1,5 år – tidigast i oktober 2023.

Först stängs både Tingstadstunneln och E6 mellan Olskroksmotet och Ringömotet helt av för trafik från fredagen den 22 april klockan 22 till måndagen 25 april klockan 05.

— Det kommer att bli långa köer och därför rekommenderar vi bilister att ställa bilen eller välja andra färdsätt den här helgen. Annars behöver man starta resan i mycket god tid, säger Robin Holmér, analytiker på Trafik Göteborg.

Så här ska man köra den helgen som trafiken är helt avstängd i Tingstadstunneln. Foto: Trafik Göteborg.

Totalavstängning den inledande helgen – ”Bilister bör välja andra färdsätt”

Under avstängningen rekommenderas bilister att välja andra körvägar den helgen.

Trafiken kommer den helgen att ledas om till Söder-, Väster- och Norrleden via Älvsborgsbron. Det är också här som Trafik Göteborg tror att man har störst chans att ta sig fram.

De bilister som i stället kommer från centrum hänvisas till Marieholmstunneln via Torpamotet längs E20.

När trafiken öppnar igen måndagen 25 april kommer endast ett körfält att hållas öppet i varje riktning. Det här gäller sedan lång tid framöver, till tidigast oktober 2023.

”Trafiken påverkas kraftigt under 1,5 år. Bilister bör undvika rusningstid och välja andra färdsätt”, skriver Trafik Göteborg i ett pressmeddelande.

Pilarna visar de alternativa färdvägarna, men bilister rekommenderas ändå att ställa bilen under den här helgen. Foto: Trafik Göteborg.

Varningen: Kraftiga köer och längre restider

Under den här perioden, när endast ett körfält hålls öppet, kommer trafiken via Lundbyleden, E20 och E45 att ledas om via Marieholmstunneln. Trafiken längs E6 kommer dock fortfarande köra genom Tingstadstunneln.

Det här är något som kommer ge effekt på hela Göteborgs trafiksystem.

— Det kommer att bli köer och längre restider. Om man tittar på analyserna så blir köerna som värst klockan 07-09 och 15-17 på vardagar och klockan 11-14 på helger och därför bör man undvika dessa tider, säger Robin Holmér och fortsätter:

– Man kan också se att en resa som idag tar 30 minuter genom Göteborg i rusningstid kan ta upp till dubbelt så lång tid under renoveringen.

De analyser som gjorts visar att de värsta köerna väntas vid Tingstadstunnelns mynningar och längs Lundbyleden. Trafiken kan komma att gå trögt hela vägen mellan Mölndal och Tingstadstunneln i rusningstid” skriver Trafik Göteborg i pressmeddelandet.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: