Ny elflygsfabrik ska byggas i Göteborg – skapar hundratals jobb

En ny fabrik för elektriska flygplan ska byggas i Göteborg. Det här skapar hundratals nya jobb på Hisingen.
— Med Northern Runway kommer vi att göra elflygningar till en verklighet och bevara flygandet för framtida generationer, säger Anders Forslund, grundare och CEO på företaget Heart Aerospace
.

Företaget Heart Aerospace bekräftar att de ska bygga världens första kommersiella industri för elektriska flygplan. Fabriken ska byggas på Säve flygplats på Hisingen.

— Vi har en plan, inte bara att bygga ett nytt elektrisk flygplan utan även att bygga en helt ny industri, säger Anders Forslund, grundare och CEO på Heart Aerospace, i ett pressmeddelande och fortsätter:

— Sverige är ursprungslandet till flygskam, en anti-flyg rörelse, men med Northern Runway kommer vi att göra elflygningar till en verklighet och bevara flygandet för framtida generationer.

”Verkligen unik satsning” – skapar 500 jobb på Hisingen

Campuset, som ska kallas Heart Aerospace’s Northern Runway kommer att utvecklas på den del av Säve flygplats som ägs av Castellum – Gateway Säve.

— Ambitionen som Castellum och Göteborgs stad har för Gateway Säve är verkligen unik och det är därför vi har beslutat att etablera vår nya industri här, säger Sofia Graflund, operativ chef på Heart Aerospace, i ett pressmeddelande.

I nuläget arbetar 130 personer på företaget men eftersom de växer är ambitionen att 500 personer ska arbeta på platsen. Det innebär att det skapas 370 nya arbetsmöjligheter på Hisingen.

— Vi är extremt stolta att Heart Aerospace har valt Göteborg som nästa steg i sin expansion, som vi ger vårt fulla stöd åt. Fabriken kommer generera ytterligare 500 svenska jobb fram tills 2025 och ännu fler när serieproduktionen börjar, säger Patrik Andersson, CEO på Business Region Göteborg.

Tanken är att första etappen av den nya fabriken ska bli klar under 2024 och att provflygningar kan göras under 2026. Men de nya flygplanen, som kallas för ES-30, ska sättas i drift först under 2028.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: