Ny podduo från Göteborg läser hela Strindbergs samlade verk: ”Besatt av djävulen”

Att ta sig igenom över 70 volymer med August Strindbergs texter låter kanske som en mardröm för de flesta – men det är precis det som den nya podden Bläck Metal har bestämt sig för att göra. Men författaren och kritikern Teodor Stig-Matz samt litteraturvetaren, hisingsbon och förlagsarbetaren David Andersson ger sig nu på utmaningen.
— Hela hans liv var lite ”metal” på så sätt att det var väldigt stökigt, säger Andersson.

Programledare för den nya podden – som görs tillsammans med poddstudion Polpo Play och har premiär den 12 maj – är alltså författaren och kritikern Teodor Stig-Matz samt litteraturvetaren, hisingsbon (förut i Lindholmen, nu i Biskopsgården) och förlagsarbetaren David Andersson. 

— Vi gör det här för att vi tycker att det dels saknas en podd om en så kontroversiell person som Strindberg, som pratas om än idag trots att det gått 150 år sedan hans debut, säger David Andersson.

De båda programledarna ska mellan varje avsnitt läsa en av de 72 volymerna i nationalupplagan av August Strindbergs samlade verk. Sedan ska de prata om dem i podden.

— Men det kommer inte att vara en vanlig bokklubbspodd, förklarar David Andersson. Tanken är att vi ska skapa både kontext och underhållning genom att prata om personen Strindberg och tiden han levde i. 

— Man ska inte behöva ha läst en enda bok av August Strindberg för att kunna lyssna på podden, fyller Teodor Stig-Matz i. 

Vissa älskar Strindberg – andra hatar honom

Att Stig-Matz och Andersson har bestämt sig för att göra en podd om just Strindberg beror på att hans status som Sveriges största författare innebär att alla har en uppfattning om honom. 

— I dag finns det många som älskar Strindberg, säger David Andersson. Andra avskyr honom. Vi hamnar nog någonstans i mitten på skalan. Sedan har vi absolut läst en del av hans verk redan innan podden, men vi är knappast några experter. Så vi kommer att lära oss samtidigt som lyssnarna, det ska bli kul!

Poddnamnet…anser ni att Strindberg är ”metal” i musikgenrens nutida betydelse?
— Vi ville ha ett lättsamt namn, men som också är kopplat till honom som person. Black metal som undergenre till metal har ju starka kopplingar till det ockulta, och Strindberg var besatt av djävulen. Sen tycker vi att hela hans liv var lite ”metal” på så sätt att det var väldigt stökigt, säger David Andersson.

Bläck Metal produceras och redigeras av Micke Solkulle.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: