Nya beskedet om ”Pöl Harbour”: Badet i Frihamnen kan bli året runt-bad

Park- och naturnämnden beslutade vid sitt möte på måndagen att fortsätta med bygget av superbadet i Jubileumsparken i Frihamnen. Dessutom togs beslut om att utreda om det nuvarande badet – ”Allmänna badet” – kan förvandlas till ett året runt-öppet bad!

Först kom glädjen: Det blir en stor utbyggnad av utomhusbadet i Frihamnen. Sedan följde besvikelsen: Pengarna för badet saknades. I höstas vände frågan igen och badet blev av trots alls – då de styrande politikerna sa sig ha hittat extrapengar till projektet.

Nu kommer nästa besked: Kommunfullmäktige gav på måndagen uppdraget att ”utreda förutsättningarna för åretrunt-bad i den befintliga bassängen”. Det uppdraget kommer att genomföras parallellt med planering och byggnation av hamnbadet.

I november beslutade kommunfullmäktige att avsätta 60 miljoner kronor i budgeten för 2021 för ”att färdigställa badet i Jubileumsparken”. Vid sitt möte den 14 december beslutade park- och naturnämnden att återuppta planering och byggnation av hamnbadet, med målet att anläggningen ska stå klar under 2022.

— Att komma närmare vattnet och bada i älven har göteborgarna önskat både i dialogerna inför byggandet av Älvstaden och inför stadens 400-årsjubileum. Nu blir det verklighet. Dessutom bidrar hamnbadet med ekosystemtjänster, som ett flytande landskap i en tätbebyggd miljö, säger AnnaSara Perslow (C), ordförande park- och naturnämnden i ett pressmeddelande.

Ny plan för hur det utbyggda badet ska se ut

Exakt vad det nya hamnbadet ska innehålla och hur det ska utformas fastställs när ny upphandling och projektering är genomförd. Klart är att hamnbadet ska omfatta det befintliga ”Allmänna badet”, vattenlek för små barn samt utökade möjligheter till simning, simträning och hopp.

Så här (de nedan) har de tidigare skisserna för utbyggnaden av ”Allmänna badet” (även kallad Pöl Harbour i folkmun) skulle se ut. Nu återstår att se hur mycket av det som tidigare planerats kommer att finnas med i den nya planen för utbyggnad av badet.

Visionsbild: Raumlabor Berlin
Visionsbild: Raumlabor Berlin

Sedan tidigare i år pågår förberedande arbeten för Jubileumsparkens första permanenta etapp på land. Den innehåller Göteborgs femte utflyktslekplats på temat form och fantasi, grönskande gläntor och gångstråk nära vattnet, nya toaletter och omklädningsrum samt ombyggnad av befintlig bastu. Planerad byggtid är januari 2021 till hösten 2021.

— Vi bygger ett nytt område i Frihamnen som ska utvecklas till en del av Göteborgs innerstad och där har vi ett stort ansvar att värna de allmänna ytorna, säger AnnaSara Perslow (C), ordförande park- och naturnämnden.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: