SEX FRÅGOR: Kvilles indiepop-hopp släpper jullåten ”Ser du snön på Ramberget”

En inställd spelning på grund av de nya pandemi-restriktionerna inspirerade Signalfel att spela in en jullåt:
— Vi ville då muntra upp våra fans genom att göra klart den här jullåten som ska inbringa hopp och glädje, säger Viktor Pramås.

Hisingsbandet Signalfel släppte jul- eller vinterlåten ”Ser du snön på Ramberget?” i helgen. Låten handlar om att man inte ska ge upp trots vardagen känns grå och mörk. ”Ifall man tittar upp, så kanske man får se snö på Ramberget?”, som de själva uttrycker det.

Signalfels nya låt.

Bandet skrev den vintriga låten till sina fans efter att de var tvungen att ställa in en spelning i november, på grund av dom nya pandemirestriktionerna. 
— Vi ville då muntra upp våra fans genom att göra klart den här jullåten som ska inbringa hopp och glädje, säger bandets Victor Pramås.

”Bandet Signalfel ligger också helt rätt i tiden med sin nyligen släppta EP Spökgarn (titeln i sig är en snygg referens till ett annat miljöproblem). På EP:n ligger den klart lysande biten ”Klimatförnekelse” – en dystopiskt skramlig poplåt á la nåt deppigt garagepopband från Göteborg på 00-talet. Enda skillnaden är att den handlar om just klimatförnekelse och inte, som brukligt inom Göteborgsindien, om miljöförbrännande spritdekadens i rikets andra stad.”

Kalle Berg, Hymn.se (november, 2018)

Signalfel är ett indiepop/rockband med en melankolisk touch – så varför en ”jullåt”? Vi ställde sex frågor till bandets Victor Pramås för att reda ut både det och vilka grabbarna bakom Signalfel är:

1. Vad är ni för band?
— Duo med medlemmar från Apflocken och Barn Swallow. Musiken skapas av medlemmarna Viktor Pramås (Gitarr, Piano) och John Sandberg (Sång). Bandet sattes ihop 2015 av kaféägaren Robin H Olsson även känd som Llama Lloyd. Men började först aktivt göra låtar tillsammans hösten 2017. Första låten vi skrev hette ”Kvillestan” som är en en cover på Damien Jurados ”Arkansas” musik med vår svenska text. Damien Jurados och hans skivbolag sa först ja till vår version. Men ändrade sig sedan och hotade med att stämma skiten ur oss. Så vi kör den bara live vid inofficiella sammanhang. 

2. Vilka är medlemmarna?
— John Sandberg (Sång), Viktor Pramås (Gitarr), Jakob Reuterswärd (Bas), Göran Rydgård (Trummor). Viktor komponerar i princip alla låtar och skriver dom flesta texterna, John skriver en del text. Jakob har lirat lite bas på en del inspelningar och blev fast medlem senaste året och Göran kom med i bandet för några månader sedan. Innan dess har det varit olika musiker som varit med i studion.

3. Vad är er Hisingen-koppling?
— Gitarristen och låtskrivaren Viktor är uppväxt på Hisingen och har bott där hela sitt liv. John har under flera år bott i Kvillebäcken men bor numer i Mölndal, Jakob har bott på Hisingen i över 10 år och Göran är ursprungligen från småland men bor i centrala Göteborg. För 2 år sedan skrev vi en hyllningslåt (Lyftkranskors) till hisingskonstnären Waldemar Marberg. Vi har en stark hisingsanknytning och har aldrig spelat live utanför Hisingen. Dom flesta av våra lyssnare är också från Hisingen. Anledningen till att John sjunger Ramberget och inte Rammberget är för att han ursprungligen är från Lysekil samt att Rammberget inte passade ihop med takterna i refrängen. 

4. Varför en jullåt?
— Viktor komponerade musiken i slutet av sommaren och fick en känsla av att det var en jullåt eftersom soundet var så mysigt i studion. Men under hösten repade vi intensivt inför en planerad spelning på en takterass på Gustaf Dahlénsgatan så vi la låten lite på hyllan. Men när dom nya restriktionerna kom och det verkade som att smittspridningen tog fart valde vi att ställa in/skjuta upp vår spelning på obestämd tid. Många av våra nära vänner blev väldigt besvikna. Så Viktor skrev klart texten på en timme. Sedan sjöng John in låten veckan efter.  
Vi ville få ut den innan jul för muntra upp oss själva och våra vänner, samt Hisingsbor. Låten handlar mycket om finna hopp i den just nu grå vardagen. Snö på Ramberget hade varit en liten grej som hade fått oss på glatt humör. Lite äkta julstämning helt enkelt. Små vardagliga ting som livar upp under pandemin. Ramberget är trots allt ett landmärke och en kär plats för många. Arrangemanget/blåset/soundet och temat med snö gör det till en jullåt/vinterlåt för oss i alla fall.  Låten är textmässigt inspirerad av Townes Van Zandts ”Snowin’ On Raton” och Purple Mountains ”Snow is falling in Manhattan”.

5. Vad gör ni annars i bandet?
— Just nu har vi tagit en paus med att repa under pandemin. Men hoppas komma igång igen under våren. Vi skickar mest låtidéer till varandra och spelar in online.. Vi försöker göra klart lite äldre ofärdiga låtar. 

6. Berätta något annat viktigt om er som är värt att veta!
— Vi har även en låt som heter ”Solens strålar falla över Hisingsön”. 

Här hör du Signalfels jullåt:

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: