Polisens pandemiuppmaning: Vänta inte till våren utan skaffa nytt pass nu – men inte på Hisingen

På grund av pandemin ansökte klart färre svenskar om pass under 2020. När reserestriktionerna lättar väntas trycket ökar på att söka pass, meddelar polisen i Västsverige. Men tänk på att inte söka om nytt pass på Hisingen…

Utrikesdepartementet (UD) beslutade den 14 mars 2020 avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder med anledning av den rådande pandemin. Sedan den 30 juni 2020 är dock vissa länder undantagna avrådan från icke nödvändiga resor.

Halv miljon utgångna pass

I nuläget beräknas det nationellt finnas över en halv miljon utgångna handlingar där personer inte sökt ny resehandling. Region Väst har under 2020 utfärdat cirka 40 procent färre resehandlingar jämfört med föregående år.

— Vi har med anledning av pandemin och restriktionerna utfärdat betydligt färre resehandlingar under förra året. När reserestriktionerna sedan lättar behöver vi möta det kommande behovet. Vi följer utvecklingen löpande och planerar för kunna hantera situationen, säger Johan Kjellberg, regional processledare för passfrågor i region Väst i ett pressmeddelande.

Uppmaningen: Sök i god tid

Den senaste statistiken visar en långsam ökning av både ansökningar om pass och nationella id-kort. Det finns risk för att trycket ökar ännu mer när UD ändrar reserestriktionerna och ett vaccin finns tillgängligt. Resebyråerna har sett en ökad bokning av resor och fler väntas boka resor den kommande tiden. För att minska trycket under den kommande högsäsongen och i takt med att restriktionerna lättar är det bra att redan nu se över giltigheten på passet.

— Om du planerar en resa under våren eller sommaren, ber vi dig att se över giltighetstiden på ditt pass eller nationella id-kort så att du i god tid kan ansöka om ett nytt, säger Johan Kjellberg i pressmeddelandet.

Ett misstag som en del som inte skaffat nytt pass på länge gör är att ta sig till Hisingens polisstation för att söka sitt nya passet, något som gick att göra förr i tiden. I dag söker man om nytt pass enbart på polisens passexpedition på Stampgatan i centrala Göteborg. För att slippa köer finns möjlighet att boka tid online här.

Behöver du hjälp med att boka en tid – ring polisens växel 114 14.

Följ rekommendationerna

För att ansöka om pass eller nationellt id-kort måste man boka en tid på polisen.se. Efter ansökan är korrekt ifylld och godkänd, tar det ungefär sex arbetsdagar att få sitt pass eller nationella id-kort.

— När du besöker våra expeditioner tänk på att hålla avstånd och följ gällande rekommendationer. Vänta gärna utomhus om det är möjligt, säger Johan Kjellberg.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: