Polisens tips: Så känner du igen om sexhandel pågår i din trappuppgång

Är det mycket spring med okända män i din trappuppgång? Då kan det pågå sexhandel i ditt hus:
— Om springet går till en lägenhet som hyrs ut till tillfälliga boende – vanligtvis unga kvinnor som inte pratar svenska – då ska man absolut reagera och kontakta polisen, säger Sara Svensson, tf gruppchef vid människohandelsgruppen i polisregion Väst. 

Under fyra kvällspass i höst har polisen gjort en riktad insats mot prostitution och människohandel i Göteborg. Som HelaHisingen.se berättat om tidigare under hösten har man bland annat slagit till mot bostäder på Hisingen som hyrts ut via AirBnB – till prostituerade.

Nu berättar polisen att personal från hela regionen har deltagit i insatserna som lokalpolisområde Storgöteborg syd initierat och lett runt om i Göteborg, bland annat på Hisingen.

— Vi har jobbat på tre fronter: ingripanden mot sexköpare, uppsökande kontakt med prostituerade via sexannonser och spaning på hyresrum och lägenheter via tips från exempelvis grannar, berättar ingripandepolis Daniel Cervinus till polisen.se.

Åtta män rapporterades för sexköp

Under ”Nos Videre” som insatsen heter, vilket betyder ”Vi ser dig” har åtta män mellan 24 och 41 år rapporterats för köp av sexuell tjänst. En av dessa anmälningar gäller försök till brottet:

— Det finns ett enormt mörkertal när det gäller sexhandeln som behöver komma fram i ljuset. Genom höstens polisinsats har vi fått en bra lägesbild i Göteborg och både breddat och spetsat vår förmåga i hela region Väst. Målet är att störa ut sexhandeln bland annat genom att öka risken för sexköpare att åka fast, säger Sara Svensson, tf gruppchef vid människohandelsgruppen i polisregion Väst.

Polisen på Hisingen om insatsen mot sexhandel i höst.

Här är tecknen: Det kan pågå prostitution i ditt hus

Polisen menar att det finns många saker som boende på Hisingen och i övriga Göteborg kan göra för att upptäcka när sexhandel pågår i ens närhet. Då både sexsäljare och sexköpare försöker vara diskreta behöver polisen ofta tips från allmänheten för att upptäcka deras verksamhet:

— Det kan handla om att det är mycket spring av okända män i trapphuset. Om springet går till en lägenhet som hyrs ut till tillfälliga boende – vanligtvis unga kvinnor som inte pratar svenska – då ska man absolut reagera och kontakta polisen. Kontakta även din hyresvärd eller fastighetsägaren. De måste agera om de får veta att lägenheten används för prostitution – annars kan de ställas till ansvar för att ha främjat sexhandeln. Ytterst kan de dömas för koppleri, säger Sara Svensson. 

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: