Spårvagnen som transporterade bort döda i Göteborg under Spanska sjukan: ”Liktransport”

Covid 19-pandemin får många att bli nyfikna på tidigare pandemier, som spanska sjukan. I en ny video från regionarkivet framkommer att Göteborg satte in spårvagnar för att hantera krisen 1918-1919:
— Ja, det var faktiskt så många som dog i spanskan att spårvägsstyrelsen fick ordna med liktransport med spårvagn, säger Linnéa Nilsson, arkivarie på Regionarkivet.

På regionarkivet finns handlingar från Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen. För att hantera de många frågor som ställs kring tidigare pandemier har de satt ihop en You Tube-film som besvarar de vanligaste frågorna.

Se filmen här:

Spårvagnar transporterade lik

En av de mer makabra fakta som framkommer i filmen är att Göteborgs stad tvingades sätta in spårvagnar för att transportera alla de som dog av spanska sjukan i staden:

— Det står i spårvägens protokoll att eftersom det pågick ett världskrig samtidigt så var det ont om bilar och hästar som kunde köra kistorna till kyrkogårdarna. Då kom man på att man kunde göra om hästspårvagnarna till likspårvagnar, säger Linnéa Nilsson, arkivarie på Regionarkivet.

Liktransporten med spårvagn kostade 5 kronor.

På andra områden är pandemin för 100 år sedan väldigt lik den som pågår i samhället just nu:

— Trots att myndigheterna hela tiden skickade ut uppmaningar om att folk skulle hålla avstånd var smittspridningen stor. En förklaring var trångboddheten i städer som exempelvis Göteborg, berättar Linnéa Nilsson i filmen.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Fakta: Spanska sjukan

En pandemi som varade mellan mars 1918 och sommaren 1920. Mellan 50 och 100 miljoner människor dog, vilket innebär att det är den värsta pandemi som drabbats mänsklighetens historia på så kort tid.
Troligtvis infekterades omkring 500 miljoner människor, vilket motsvarade ungefär en tredjedel av alla på planeten vid tillfället.

LÄS MER:

LÄS MER: