Stjärndesignerns samarbete med Volvo: Lädersäten ”ersätts” med PET-flaskor

Volvo Cars teams up with 3.1 Phillip Lim and launches sustainable weekend bag

”Hållbarhet är en term som har blivit överanvänd” säger Phillip Lim till tidningen Forbes. Foto: Volvo Cars.

Stjärndesignern Phillip Lim har teamat upp med Volvo Cars i ett unikt samarbete. Han ska designa en väska gjord på samma material som de framtida sätena i företagets elektriska bilar – med hjälp av PET-flaskor.
— Det är svårt, hållbarhet är en term som har blivit marknadsförd för mycket och överanvänd, men vi mäter oss själva i hur vi kan åstadkomma bättre, från materialen vi använder till hur vi manövrerar vårt företag, säger Lim till Forbes.

Företaget 3.1 Phillip Lim är känt för sina projekt genom att kombinera hållbarhet med lyx. Tidigare har han arbetat med kosmetikföretaget Aveda, genom att bland annat använda återvunna och veganska produkter. Tidningen Forbes skriver att Phillip Lim har tagit fram ett presentpaket som innehåller en hårsnodd tillverkad av 100 procent återvunna PET-flaskor.

— Det är svårt, hållbarhet är en term som har blivit marknadsförd för mycket och överanvänd, men vi mäter oss själva i hur vi kan åstadkomma bättre, från materialen vi använder till hur vi manövrerar vårt företag, säger Lim till Forbes.

Phillip Lim designar väskan från återvunnet material. Foto: Volvo Cars.

Samarbetet med Volvo Cars: ”Förening av värderingar”

Och nu ska Phillip Lim ta sig an Volvo Cars. I ett nytt projekt ska han ta fram en designerväska för resande. Den är gjord på biobaserade material, såsom återvunna PET-flaskor och överblivna korkar från vinindustrin. Det vill säga samma material som Volvo Cars använder i samtliga nya elektrifierade bilar.

— Vårt företagsmantra är att göra mindre, men betyda mer. Att ansluta med Volvo i det här hållbarhetsprojektet var en direkt förening av värderingar, säger Phillip Lim i ett pressmeddelande.

Materialet som kommer användas i de nya elbilarna – och till väskan – är en produkt av Volvo Cars. Det kallas för Nordico och är helt gjort på hållbart material. Redan nu kommer samtliga lädersäten att ersättas med det nya materialet Nordico, med början i elbilen Volvo C40.

Interiören av Volvo C40. Foto: Volvo Cars.

— Vi har en vision om var vi måste ta oss i framtiden, med första steget att försäkra att vi använder hållbara, naturliga och återvunna material. Samarbetet med 3.1 Phillip Lim, att skapa en väska inspirerad av morgondagens material, befäster både vår ambition att utmana den breda designindustrin samt att tänka om kring materialen vi använder. Från att ha skapat runway-kollektioner till insidan av bilar, har vi ett delat ansvar att hitta hållbara material som alternativ, säger Robin Page, chefsdesigner på Volvo Cars, i ett pressmeddelande.

Aktiv i kampen mot rasism och orättvisor

Phillip Lim har länge försökt kämpa mot rasism och orättvisor via sin plattform. Genom sitt företag och sina produkter försöker han visa omvärlden att det är viktigt att ”slå tillbaka” mot fördomar. Förra månaden deltog han i FN:s kampanj för mänskliga rättigheter och filmade ett projekt under #StopAsianHate.

— Jag är utmattad men energifull, om det låter vettigt. Det har varit oerhört att förändras och utvecklas som en samhällsgrupp. Det var en gåva, oavsett hur smärtsamt det var. Det tvingade mig att ställa frågan ”Vad är framtiden för mitt företag och vad är dess roll i samhället?”, säger Lim till Forbes.

Volvo Cars ska i samarbete med 3.1 Phillip Lim lansera säten och en ny väska i hållbart material. Foto: Volvo Cars.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER:

LÄS MER: