Striden om Lindholmsdockan – de boende nobbade PEAB:s bud på 25 miljoner

Skulle du tacka nej till 25 miljoner? Det svåra beslutet tog en majoritet av de boende i Bostadsrättsföreningen Lindholmsdockan nyligen. Resultatet: Sju waterfront-hus på Skateberget stoppas.
— Efter ett långt möte där alla fick möjlighet att komma till tals och prata för sin åsikt, genomfördes en omröstning med siffrorna 13 för och 57 mot, 8 deltagare avstod från att rösta, säger Hans Byström som bor i BRF Lindholmsdockan.

Som HelaHisingen.se berättade 10 november hade boende i Bostadsrättsföreningen Lindholmsdockan tagit upp kampen mot PEAB Bostad, som lovat 25 miljoner kronor för en bit av föreningens mark på berget ovanför Lindholmendockan – det gamla varvet som i dag är en liten hamn för fritidsbåtar och rekreation.

Några dagar senare höll bostadsrättsföreningen ett medlemsmöte där samtliga boende fick rösta ja eller nej till förslaget att sälja land till byggherren PEAB, som har planer på att bygga ett flertal hus med utsikt över älven och hamnen på den marken. Resultatet: Ett rungande nej.

Skatebergets lilla grönskande dunge – ovanför Lindholmsdockan vars bostadsrättsförening skymtar nere till höger. Foto: HELAHISINGEN.SE

— Personligen tycker jag att det var ett bra möte vi hade. Representationen var hela 78 lägenheter av totalt 86, det vill säga hela 90 procent av alla boende engagerade sig i frågan. Efter ett långt möte där alla fick möjlighet att komma till tals och prata för sin åsikt, genomfördes en omröstning med siffrorna 13 för och 57 mot, 8 deltagare avstod från att rösta, säger Hans Byström som bor i BRF Lindholmsdockan.

”Full förståelse för om de som röstade för är besvikna”

Ulf, som varit en av de boende som varit starkt emot att sälja föreningens land till PEAB anser att det känns bra att det var ett så högt valdeltagande och att utslaget emot att sälja var så tydligt. Han lyfter fram att medlemmarna fick möjlighet att säga vad de tyckte och att de verkligen tog den möjligheten på medlemsmötet:

Hans Byström visar upp planerna som Göteborgs stad och PEAB Bostad presenterat för BRF Lindholmsdockan. Foto: HELAHISINGEN.SE

— Vår styrelse har valt att förhålla sig neutrala i denna fråga och om de gör något uttalande kommer det troligen ske i det månadsbrev som brukar gå ut till oss boende. De jag pratat med har uttryckt sig positivt till resultatet av omröstningen, men jag har full förståelse för om de som röstade för är besvikna och kanske känner att vi missat en möjlighet att få ett rejält kapitaltillskott, säger Hans Byström och fortsätter:

— Jag hoppas att man kommer över den besvikelsen och att omröstningen kan få bli startskott till en ökad dialog mellan oss i föreningen där vi tillsammans kan arbeta fram förslag för att bevara, men kanske även utveckla vår förening, samt få till en ökad samverkan med övriga boende på både Slottsberget och gamla Lindholmen, säger Hans Byström.

Andra försöket till nybygge på Skateberget – som misslyckats

Redan för en handfull år sedan köpte PEAB Bostad det lilla gasverket uppe på Skateberget, höjden öster om Lindholmshamnen/Lindholmsdockan. Då var planen att smälla upp ett par punkthus – men den gången misslyckades PEAB med att driva igenom sina planer.

Till vänster gasverket som PEAB köpt, till höger Lindholmsvarvets gamla disponentvilla. Foto: HELAHISINGEN.SE

På ett informationsmöte tidigare i höstas, där Göteborgs stad och PEAB Bostad mötte de boende på BRF Lindholmsdockan, presenterade man sin nya idé: Att bygga sju hus för bostadsrättslägenheter och studentbostäder uppe på samma höjd.

Här, längst ut på “gamla Lindholmen” ligger grönområdet på Skateberget där PEAB vill bygga nya bostadshus. Foto: GÖTEBORGS STAD

Därför erbjöd byggherren hela 25 miljoner kronor för marken bakom bostadsrättsföreningens hus. Bostadsrättsföreningen äger nämligen den del av marken uppe på berget, den del som ligger närmast deras hus nedanför sluttningen, både mot även och gamla Lindholmsvarvet.

En plan som nu stoppas efter att BRF Lindholmsdockan röstat nej till försäljningen. Stoppas, i alla fall tillfälligt. För Hans Byström som bor i området tror inte att PEAB:s planer därmed är skrotade för allt framtid.

— Angående hur PEAB ställer sig till utslaget av vår omröstning kanske de själva ska svara på, men eftersom man dels har köpt det gamla Gasverket på Skateberget och, vad jag förstår, ännu en gång lämnat in en begäran om ändring i detaljplanen, så skulle det förvåna mig om de inte fullföljer detta tredje försök att få exploatera Skateberget, säger han.

HelaHisingen.se söker PEAB Bostad för en kommentar.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

LÄS MER: