Trafikkaos väntar: Nu läggs trafiken om vid Backaplan

Nu är det dags för ännu fler vägarbeten på Hisingen. Backavägen ska byggas om till en stadsgata och därför kommer trafiken att ledas om.
”Räkna med köer”, skriver Trafik Göteborg i ett pressmeddelande.

Backavägen vid Backaplan kommer att stängas av i olika etapper under ombyggnationen. När arbetet är klart ska Backavägen bli en så kallad stadsgata med rondell och kollektivkörfält. För att ombyggnationen ska kunna göras leds trafiken om till en tillfällig väg över den gamla industritomten längs med Backavägen.

För att kunna leda om trafiken görs förberedande arbeten under helgen 03-06 mars. Backavägen kommer då att stängas mellan korsningen Södra Deltavägen och Norra Deltavägen – det vill säga vid rondellerna utanför Blomsterlandet och Biltema.

”Räkna därför med köer i området kring Backaplan då trafiken kommer behöva ta andra vägar”, skriver Trafik Göteborg i ett pressmeddelande.

Röda pilen visar var vägen stängs av och den svarta visar hur trafiken ska läggas om. Foto: Trafik Göteborg.

Flera olika etapper stängs av: Så påverkas trafiken

Först stängs Backavägen från Leråkersmotet till Norra Deltavägen på fredag 03 mars. Mellan klockan 20-23 kommer då trafiken att ledas om via Södra Deltavägen. Därefter stängs Backavägen mellan Södra Deltavägen och Leråkersmotet mellan lördagen 04 mars klockan 04 till måndagen 06 mars klockan 06.

Under den tiden leds trafiken om via Deltamotet. Från och med måndagen väntas dock alla anslutningar till den tillfälliga vägen ha öppnat.

”Även kollektivtrafiken kommer då att trafikera den parallella vägen”, skriver Trafik Göteborg i pressmeddelandet.

Är en del av ”Framtidens Backaplan” – många byggprojekt framöver

Backavägen – mellan Leråkersmotet och Norra Deltavägen – kommer dock att vara fortsatt avstängd under hela ombyggnationen. Den öppnar först för trafik under hösten 2024.

Ombyggnaden av Backavägen är en del av ”Framtidens Backaplan” den nya stadsdel som ska växa fram mellan Brämaregården, Aröd och Brunnsbo under det närmaste decenniet. Just nu pågår arbetet med det första kvarteret i området, som har döpts till ”Lilla Backa”. Kvarteret ska få butikslokaler i två plan, 420 hyresrätter samt ett mobilitetshus.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: