Två byggnader i Lindholmen säljs för 447,5 miljoner – till Stockholmsbolag

Kommunala bolaget Älvstranden Utveckling har tecknat avtal om försäljning av två fastigheter på det gamla Götaverken-varvsområdet på Lindholmen. Värdet på försäljningen är 447,5 miljoner kronor och köparen är det Stockholmsbaserade fastighetsbolaget Atrium Ljungberg.

Stockholmarna äger sedan tidigare äger flera fastigheter på Lindholmen och deras rutin på stadsutveckling pekar Älvstranden utveckling på när de motiverar affären:

— Det är väldigt positivt att Lindholmen fortsätter att vara ett attraktivt område för investerare. Atrium Ljungberg har lång bakgrund som stadsutvecklare och kommer med sin erfarenhet att kunna bidra ytterligare till att utveckla området, helt i linje med de planer som finns för Lindholmen, säger Lena Andersson, vd på Älvstranden Utveckling i ett pressmeddelande.

I dag: Kontor, verkstad och replokaler

De fastigheter som säljs nu heter M1:an och Centralstationen, båda uppförda under varvsperioden. Älvstranden Utveckling beskriver husen som att de ”präglas av dåtidens omsorg av exteriör och arkitektur” och berättar att de har en uthyrningsbar yta på 22 000 kvadratmeter.

Husen ligger centralt på Lindholmen och rymmer bland annat restauranger, kontor och verkstadslokaler. M1:an är maskinverkstaden från varvstiden, byggd 1946, som renoverades och byggdes om år 2001. Här finns kontorslokaler i dag, som nås via en ny entré längs långsidan av fastigheten. I en annan del av fastigheten finns bevarade verkstadslokaler. 

LÄS MER: Nya skyskrapan “The Nudge” på Hisingen kan bli en av Göteborgs högsta byggnader

Byggnaden ”Centralstationen” har byggts om och till många gånger. Den äldsta delen uppfördes 1906 som maskinverkstad. Götaverken lät senare riva vissa delar, bygga om och bygga på, vilket innebär att det idag finns alltifrån trä, till betong och lättbetong i skiljekonstruktionerna. Idag utgör fastigheten Sveriges största replokalskomplex för rockband.

I de 56 replokalerna repar varje vecka omkring 130 band. Hur framtiden blir för dem när byggnaden övergår från kommunal till privat regi – återstår att se.

Nya ägaren kliver in från 2024

I avtalet ingår att Atrium Ljungberg ska fortsätta utveckla området med ”levande bottenvåningar” längs med Götaverksgatan och ”därmed bidra till att Lindholmen får liv och rörelse under fler av dygnets timmar”:

— Göteborg är ett av våra mest prioriterade områden där vi varit en aktiv fastighetsägare sedan 2015. Jag är väldigt glad att vi nu får förtroende och möjlighet att vara med och utveckla Lindholmen till en attraktiv och levande stadsmiljö, säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg i pressmeddelandet.

Först 2024 ska Atrium Ljungberg tillträda fastigheterna då en ny detaljplan tagits fram för området. Fram till dess kommer Älvstranden Utveckling att fortsätta ansvara för både hyresgäster och förvaltning av fastigheterna.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: