Världens första – eller bästa – jullåt om Göteborg kom till under Bingolotto: ”Denna är en framtida klassiker”

Detta är den första jullåten om Göteborg, eller? Oavsett hur sant det påståendet är beskriver Mike och Vänner sin nya singel ”Fairytale of Göteborg” så.
— Refrängen kom till när vi kollade på Bingolotto. Och från den stunden har det varit staden som fått färga denna låt, säger bandets Jimmy Lindberg
om den nya jullåten för lokalpatrioter.

Enligt bandet är detta den första julsång med tydligt göteborgskt tema. Men det finns föregångare som Cecilia Vennersten och Mats Westlings ”Tomten bor i Göteborg” – fast det känns det lite som att det kvittar. Bandet bakom den nya låten kör lite i Kurt Olssons anda och skulle nog påstå att det inte bara är den enda jullåt om Göteborg som någonsin har gjorts, utan att det är en bästa jullåt som någonsin har gjorts.

I Göteborg i alla fall.

”Poseidon skiner i sin vitaste skrud, en spårvagn går folktom mot Hisingen”, sjunger Mike och vänner i ”Fairytale of Göteborg” – uppenbara passningar till Joel Almes ”Snart skiner Poseidon” med textraden och till The Pouges ”Fairytale of New York” med låttiteln.

Den som inte känner till den sistnämnda kan ju kolla på en göteborgsk cover av låten med Lasse Kronér och Mimmi Werner här:

Mike Kaiser, 28, och hans vänner Jimmy Lindberg, 28, David Almgren, 43, Teddy Kaiser, 55, (amerikan som bott på Hisingen i 26 år – längre än någon av oss de andra i gänget, vill han gärna få sagt när en artikel hos HelaHisingen.se nalkas), Rick Olsson, 30, och Jessica Johnsson, 28, ligger bakom det nya alstret – som släpptes på Spotify nu i veckan:

— Vi är väldigt kära vänner och vissa av oss även familj och har på olika sätt sysslat med musik ihop och utan varandra under en längre tid. Nu har vi samlats för att skriva och släppa några riktigt bra jullåtar!, säger bandets Jimmy Lindberg, som är något av en profil i Kyrkbyn på Hisingen, där han är med och leder populära quizkvällar på en lokal krog.

Mike och vänner står och tjötar på Gustav Adolfs torg.

”Ingen har skrivit en jullåt om Göteborg!”

Under namnet ”Mike och vänner” släpper de nu första singeln ”Fairytale of Göteborg” och inom kort julalbumet ”Sånger i december”. Men är detta en potentiell one hit wonder – eller blir det mer musik från gänget framöver?

— Det blir det definitivt, vi har bara börjat! Redan nu har vi flertalet nya låtar på gång. Riktiga ”bangers”, som man säger nu för tiden, är de allihop. Men de lär vi släppa under annat artistnamn, ”Mike och vänner” är reserverat för julen. Håll ögonen öppna, säger Jimmy Lindberg.

Varför gjorde ni den här julsången?

— För att den inte fanns! Ingen har skrivit en jullåt om Göteborg! Det är ju helt galet?! Öppet mål för Guds skull! Och nu kanske vi inte har gjort vår research ordentligt och så hör någon av sig och säger att det ”minsann visst finns jullåtar om Göteborg!” men inte som denna. Denna är en framtida klassiker. Det vet vi.

Var har ni fått inspiration från?

— Det undgår nog ingen att vi har sneglat på en låt från 1987 med liknade namn, hehe. Men det var inte där vi började! Refrängen kom till när vi kollade på Bingolotto. Och från den stunden har det varit staden som fått färga denna låt. Göra den till vad den är. Kärleken till Göteborg helt enkelt. Vi är så djupt rotade i Göteborg att man känner i hjärtat vilka platser som ska vara med, vilka människor som ska få ta plats. Vi är övertygade om att folk kommer känna igen låten fast de aldrig har hört den innan.

Gustav Adolf pekar på ett snötäckt torg”, inleds refrängen av ”Fairytale of Göteborg”.

”Den är ju supervacker”

Bandet tycker att hela Håkan Hellströms katalog är given bland bästa musiken med Göteborgsanknytning, men nämner även Joel Almes ”Snart Skiner Poseidon”

— Den är ju supervacker oavsett vilket lag man håller på, för mig är det Häcken, givetvis. Sen finns ju Staden Göteborg med Troublemakers, bra ös i den, säger Jimmy Lindberg.

Bandet är en blandning av personer, vissa pluggar och är quizmasters, andra är trubadurer, en jobbar inom shipping och en med marknadsföring. Lite allt möjligt helt enkelt. Den gemensamma nämnaren är att nästan hela gänget har vuxit upp i Biskopsgården.

— Och de av oss som inte har det har bott eller bor på Hisingen och har gjort det såpass länge att man ser Hisingen som hemma. Jag själv har båda mina föräldrar boende på Hisingen ännu, säger Lindberg.

Namnet, är uppenbart inspirerat av Shane McGowans ”Fairytale of New York”, är det tidernas bästa jullåt?

— Ja herregud, ja. Alla andra jullåtar bleknar i jämförelse. Den är alla jullåtars urmoder. Vilken låt det är!

Varför valde ni att göra en jullåt?

— Julen är för oss en tid för kärlek och gemenskap. Vi brukar alla träffas väldigt ofta och mycket kring julen och göra roliga saker ihop. Julbaka, julstöka, julstäda och julpyssla. Julmysa helt enkelt. Dela värme. Så, att göra julmusik var naturligt för oss, säger Jimmy Lindberg.

Hör Mike och vänner:s julsång ”Fairytale of Göteborg” här…

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: