VIDEO: Schlagerstjärnans oväntade drag – livekonsert vid äldreboende på Hisingen

Efter en konsert på Stora Teatern överraskade den flerfaldiga schlagerstjärnan med ett speciellt önskemål: Hon ville uppträda live för äldreboenden i Göteborg. Det blev en kväll som de på Glöstorpshöjdens äldreboende i Tuve aldrig lär glömma.

Göteborgs Stads satsning på musik för äldre, ”Speldags”, kör en tre veckors turné med utomhusspelningar under december. ”Jul i Kvarteret” består av en rad artister som kommer att spela och sjunga vid många av stadens äldreboenden, träffpunkter och särskilda boenden.

Artisterna är bland annat Hisingsbandet Andra Generationen, Provinsialorkestern, Danskompaniet Spinn, Sångensemblen Amanda, Hanna Boquist−kör, Edo Bumba−ensemble och kören EKO.

Deltagit i både svenska och finska schlagern

Efter att Coronapandemin bröt ut har konceptet fått hitta nya lösningar för att nå ut med musik till de äldre och bland annat låtit flera artister spela in halvtimmeslånga konserter från Stora Teatern.

En av dessa var schlagerstjärnan Arja Saijonmaa med hits som ”Jag vill tacka livet” och ”Högt över havet”, som flera gånger deltagit i finska schlagern och både deltagit upprepat som varit programledare för Melodifestivalen i Sverige.

När hon genomfört sin inspelade konsert på Stora Teaterna bad hon arrangörerna att styra upp så att hon fick sjunga på några äldreboenden där många finskspråkiga äldre bor.

Gjorde stor succé i Tuve

Ett av boendena blev Glöstorpshöjdens äldreboende där hon bjöd på en bejublad föreställning i vinterkvällen:

— Det var en helt magisk kväll som vi fortfarande är höga efter. Arja skulle bara spela i 20−30 minuter men kunde inte slita sig. Det blev dubbel så lång konsert och hon höll nästan på att missa sitt tåg hem, säger Tia Edlund är enhetschef på Glöstorpshöjdens äldreboende i Tuve till Vårt Göteborg.

Här uppträder Arja Saijonmaa för de äldre i Tuve. Foto: Nestor Del Castillo Goyzueta

Boendets chef beskriver kvällen som något alldeles särskilt för de äldre – med ”marschaller, glitter i träden, stolar med corona-säkert avstånd, sjungande seniorer och sprittande ben”:

— Redan från första sången stod folk upp, gungade med och dansade. Vi i personalen hade visir och blev till och med uppbjuda till en och annan sväng om. När Arja sjöng ”O helga natt” ekade hennes röst över taken och när hon till sist sjöng Högt över havet studsade hela gården.

Arja Saijonmaa uppträdde även på ett äldreboende i Landala innan hon lämnade Göteborg.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: