Därför är ett massivt Nato-fartyg mitt i hamnen: ”Inte många hamnar som kan ta emot det”

När spekulationerna om att Sverige väntas söka Nato-medlemsskap vilken dag som helst går på högvarv dök ett massivt nederländskt krigsfartyg upp i Göteborgs hamn. Men enligt svenska marinen finns inget samband mellan dessa två ting:
— Nej, nej nej. Det här är planerat sedan länge, säger Rebecca Landberg, kommunikationschef marinen.

Nu på söndag 15 mars 2022 har Socialdemokraterna aviserat att de ska meddela sitt beslut i frågan om ifall Sverige ska söka medlemsskap i försvarsalliansen Nato. En fråga som aktualiserats sedan Ryssland invaderat Ukraina i ett brutalt anfallskrig tidigare i år.

Därför började genast spekulationerna i sociala medier när ett massivt holländskt krigsfartyg dök upp i Göteborgs hamn på fredagen. Men enligt svenska försvarsmakten är det en slump att de är här just nu:
— De genomför ett örlogsbesök, säger Rebecca Landberg, kommunikationschef för marinen.

Ett planerat sådant?
— Ja, ett planerat. Det är över helgen, säger Landberg.

Fartyget som är på besök är HNLMS Rotterdam (L800) och det ligger just nu vid Amerikakajen i Göteborgs hamn, på södra älvstranden i höjd med Masthugget – mitt emot från Lindholmen.

Fartyget är del av nederländska marinen och huserar både helikopterplattor samt ett helt fullt fungerande sjukhus.

HNLMS Rotterdam (L800) i Göteborgs hamn. Foto: LÄSARFILM/tips@helahisingen.se

På bilderna kan ni se en Stena-färja och skärgårdsbåt som ”tändsticksjämförelser”, för att förstå skalan.

Så det är inte kopplat till att Sverige väntas söka Nato-medlemsskap vilken dag som helst?
— Nej, nej nej. Det här är planerat sedan länge och vi hade även planerade örlogsbesök uppe i Stockholm förra helgen exempelvis.

Utrustad med kraftfull 3D-radar

Fartyget har en docka för större amfibiefartyg, 136 meter långt och kan lastas med 90 pansarvagnar eller 32 stridsvagnar i full storlek. Fartyget är även utrustat med Thales NS100 AESA radar, en nya generationens 3D luft och ytradar som kan upptäcka allt från missiler till swarmförsvar och kontroll av militära drönare.

Stor och liten: Krigsfartyget huserar bland annat ett sjukhus och en kraftfull modern 3D-radar. Foto: HELAHISINGEN.SE

Med jämna mellanrum kommer utländska krigsskepp på besök i Göteborgs hamn, men just detta är större än de flesta som brukar synas här – vilket sticker ut rejält i stadsbilden. Något som Marinen även ger som förklaring till att detta skepp kommit till just Göteborg:
— Ja, den är ju jättestor. Men det är också det som är grejen det är inte så många hamnar som kan ta emot det, säger Rebecca Landberg, kommunikationschef marinen.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: