EXTREMVÄDRET: Så tror SMHI att tisdagens snösmocka slår mot oss på Hisingen

SMHI varnar med orange varning för kraftiga snöfall i kombination med hårda vindar för snökaos på hela Hisingen. Väderexperterna tror att snökaos kan slå till och lamslå trafiken, riskera elavbrott och leda till mycket begränsad framkomlighet på vägarna. Dessutom riskerar tiotusentals resenärer att bli fast i kollektivtrafiken på tisdagen.

Natten mellan måndag 6/3 och tisdag 7/3 2023 beräknas det komma in ett oväder med kraftigt snöfall i kombination med blåsigt väder. SMHI har därmed utfärdat en orange varning som sträcker sig från Västra Götaland över till Östra Svealand.

Både Hisingen och övriga Göteborg ligger inom det bälte där ”snösmockan” väntas slå till.

Trafikverket meddelar att tågtrafiken i vårt område kommer att påverkas. Tågtrafiken stannar inte på Hisingen än, men anslutande trafik från Göteborg riskerar att påverkas och följande banor kommer att stängas helt från midnatt mellan måndag och tisdag fram till 8 mars vid 12:00.

– Norra Bohusbanan mellan Uddevalla och Strömstad
– Kinnekullebanan mellan Håkantorp och Gårdsjö
– Borås och Varberg

Fler bandelar kan komma att påverkas med kort varsel så Trafikverket uppmanar er som pendlar till jobb eller skola med tåg och kollektivtrafik till och från Hisingen att kontakta sitt tågbolag för mer information om sin resa.

Men det är inte bara tågtrafiken som väntas drabbas av störningar under tisdagen. Det hårda vädret tros även att ställa till det på vägarna. Trafikverket meddelar att deras entreprenörer är redo för att ploga och jobba med halkbekämpning, men även att detta kan försvåras när det kommer stora mängder snö i kombination med hårda vindar.

Även Trafikanter uppmanas följa väderutvecklingen för att kunna fatta bra beslut som innebär en god trafiksäkerhet. Överväg att stanna hemma och om du tar dig ut i trafiken, tänk på att ta med fulladdad mobiltelefon, vatten, filt, varma kläder och någonting ätbart med dig i bilen.

Orange eller Klass 2-varning: Kraftigt snöfall med blåsigt väder

Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) är den svenska expertmyndighet med uppgift att ta fram prognoser för väder, vind, vatten samt klimat och miljö. Fram till 2021 kallade SMHI sina vädervarningar för Klass 1, Klass 2 och Klass 3. Sedan dess har man bytt varningssystem till Gul varning, Orange varning och Röd varning.

Snöstormen som är på väg mot Hisingen och Västkusten nu har fått SMHI att vädervarna enligt Orange varning, det som tidigare kallades för Klass 2. Det innebär en väderutveckling som väntas kunna innebära ”fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.”

— Det börjar i natt längs västkusten. Sen kommer det in över Västergötland, Småland, Skåne och Blekinge där det kommer bli hårda vindar längst i syd. I Svealand kan det komma upp till 30 cm snö på vissa håll, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Det här är SMHI:s orange:a varning för snökaos på Hisingen som väntas påverka allt från trafik till kollektivtrafik.

.Under tisdagen och onsdagen väntas tidvis kraftigt snöfall i kombination med blåsigt väder, vilket bland annat kan leda till trafikstörningar och elavbrott. SMHI varnar för att detta kan komma att innebära påverkan som:

  • Mycket begränsad framkomlighet på vägar, särskilt i öppna landskap, som till exempel inte hunnit snöröjas eller på grund av trafikolyckor.
  • Förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken samt inställda avgångar.
  • Sannolikt elbortfall i områden med luftburna elledningar, vilket även påverkar mobila nät för telekommunikationer.

Snöfallet över Hisingen börjar enligt SMHI strax efter midnatt natten mot 7 mars och tilltar sedan i styrka timme för timme under natten. De kraftigaste snöfallstimmarna ska enligt prognosen vara mellan 03:00 och 06:00 under natten mot tisdagen, så många Hisingsbor kommer sannolikt att vakna upp till en rejält insnöad omgivning.

Prognosen säger även att snöfallet, åtminstone lokalt, kommer att fortsätta under hela tisdagsdygnet. Detta i kombination med att vindarna kan ligga på omkring eller strax över 15 sekundmeter gör att det kan bli drivbildning och att de väntade 25-30 centimetrarna snö på håll kan bli avsevärt större än så – i praktiken.

— Ha vinterdäck, och jobba hemifrån om du har möjlighet, säger meteorologen Deana Bajic till SVT.

SMHI:s varning på måndagskvällen gällde för perioden 7 mars mellan 06.00 och 8 mars klockan 15.00.

Texten uppdateras.

TIPSA OSS! Har du drabbats av snökaoset? Har du en bild eller film? Hör av dig till oss på tips@helahisingen.se eller via våra sociala medier!

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: