Ny varning för köer – trafikverket gör om olycksdrabbad korsning

Ett tåg kraschade rätt in i en stillastående buss på järnvägskorsningen vid Finlandsvägen. Sedan dess byggs den om och nu påbörjas nästa etapp. Trafik Göteborg varnar därför för köer.

Det var för nästan två år sedan, den 8 mars 2021, som en buss fick stopp på järnvägskorsningen Lillhagsvägen-Finlandsvägen på Hisingen. Samtidigt körde pendeltåget mot Bohuslän förbi – och kraschade in i bussen. Den var tom på passagerare och inga tågpassagerare ska ha blivit allvarligt skadade.

Sedan dess har staden arbetat för att göra om den olycksdrabbade korsningen och nu påbörjas nästa etapp. Då stängs delar av Finlandsvägen av för fordonstrafik, som i stället hänvisas till närliggande överfarter.

Här stängs vägen av mellan 06 mars-12 april. Foto: Trafik Göteborg.

Så ska du köra som bilist – ”välj andra resvägar”

Från 6 mars klockan 07 fram till 12 april kommer Finlandsvägen mellan Grimboåsen och Lillhagsvägen att stängas av för trafik:

”Trafikanterna får istället välja andra resvägar för att nå Lillhagsvägen och Tuvevägen vilket kan innebära något förlängda restider”, skriver Trafik Göteborg i ett pressmeddelande.

Närliggande järnvägskorsningar är Lillhagsvägen-Skogomevägen samt Lillhagsvägen-Minelundsvägen.

Det var 2021 som ett tåg kraschade in i den stillastående bussen. Foto: Youtube.

Ska vara klar i sommar – tanken är ökad säkerhet för alla resenärer över järnvägskorsningen

Busstrafiken ska gå som vanligt förutom helgen den 6-12 april då körvägen ändras. Västtågen ställs också in under några helger under perioden med ersättningsbussar på sträckan Göteborg-Ytterby. Tågtrafiken påverkas den 11-12 mars, 18-19 mars, 25-26-mars samt 1-2 april.

Trafik Göteborg hänvisar resenärer att söka kollektivtrafiken i appen Västtrafik To Go.

Arbetet med järnvägskorsningen väntas vara klart till sommaren 2023. Då ska Finlandsvägen ha en ny dubbelriktad gång- och cykelbana, som ska medföra att gående och cyklister får en säkrare passage över korsningen.

Nu går arbetet med att göra järnvägskorsningen säkrare in i ett nytt skede. Foto: Trafik Göteborg.
Järnvägskorsningen vid Finlandsvägen. Foto: Trafik Göteborg.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: