Fartsyndarnas mardröm: *Mäter fortkörning på mötande trafik *360°-graderskamera *Nummerskyltläsare

Avancerad radar, 360°-graderskamera, nummerskyltsläsare och förmågan att sätta dit mötande fortkörare. Volvos nya polisbil är en skräck för Sveriges fartsyndare.
— Det kommer att bli en av världens bästa polisbilar, det är ett tekniskt underverk, säger kommissarie Hans Nilsson till Dagens PS

Nästa år ska den svenska polisen få nya polisbilar och under de närmaste åren ska 2 200 nya Volvo XC60 till uttryckande och patrullerande poliser i yttre tjänst levereras. Modellen är Volvo XC60 B5 Diesel, mildhybrider med 235 hästkrafter.

Dessutom ska trafikpolisen och utvalda spaningsenheter får nya civila polisbilar. Då handlar det om Volvo V90-bilar med över 300 hästkrafter som kommer att gå betydligt fortare än de 180 kilometer per timme som gäller för vanliga privata bilköpare.

Bilarna utrustas med 360°-graderskamera och kan ta fortkörare åt alla håll. Foto: POLISEN

”En av världens bästa polisbilar

Polisen har varit med och konsulterat Volvo Cars vid utvecklingen av de nya fordonen. En av dem har varit kommissarie Hans Nilsson, chef för trafikpolisen i Stockholm:

— Det kommer att bli en av världens bästa polisbilar, dels för att det är en väldigt säker bil, dels för att den är ett tekniskt under. Bilarna har 360°-graderskamera, avancerad radar och ANPR som läser nummerskyltar på bilar. Det blir ett bra verktyg som blir ett jättelyft för polisen, säger han.

Funktionerna som Volvos nya polisbilar får är bland annat att bilarnas radar kan mäta hastighet både på mötande trafik och bilar som polisbilen ligger bakom, eller som passerar. De hörkvalitativa kamerorna gör att bilarna kan användas för all hastighetsmätning – i stället för laserpistoler. Dessutom kommer fortkörningarna att fastna på film av högsta kvalitet.

— Vi kommer att kunna ta fast fler fortkörare som jag ser det. Bilen verkar kunna underlätta vårt arbete, säger Hans Nilsson till Dagens PS.

Tillverkas på Volvos enhet ”Special Vehicles & Accessoires”

Volvo Cars beskriver sina nya polisbilar – vilka även går på export – som en extremt körsäker bil. Så här beskriver Volvos ansvariga för polisbilarna den V90-modell som under den senaste tiden uppgraderat polisens fordonsflotta:

— Det är ett otroligt lyft vi har gjort med Volvo V90 och V90 Cross Country, och den största skillnaden är kontrollen. Nu har förarna maximal kontroll i alla lägen, bilen ligger där den ligger på vägen och är fantastiskt skön att köra även med massor av tung extrautrustning. Jag skulle vilja påstå att bilen i dag är så pass bra att det inte är bilen som sätter begräsningarna – det är föraren, säger Ulf Rydne, ansvarig för polisbilar på Special Vehicles & Accessories på Volvo Cars.

Volvo Cars tillverkar polisbilarna på SVS, Special Vehicles & Services, en särskilt enhet och fabrik där fordon med särskilda kravspecifikationer byggs. Förutom cirka 300 polisbilar om året tillverkas även taxibilar och bilar för Tullverket här.

Volvo tillverkar fyra typer av polisbilar:
1. A-bilar: polismålade utryckningsbilar
2. B-bilar: fullutrustad polisbil i civilt utförande.
3. C-bilar: polischefsbilar som är diskretare med radioutrustning
4. D-bilar: civila bilar för polisens spanare, som i princip är omöjliga att urskilja från andra Volvo-bilar, i alla fall för ett otränat öga.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: