Här är beskedet om trängselskatten i nya Marieholmstunneln

Foto: TRAFIKVERKET

När öppnar Marieholmstunneln? Blir det Trängelskatt i tunneln? När ska man välja Marieholmstunneln – och när tar man Tingstadstunneln? Frågorna har hopat sig inför öppnandet av den nya älvförbindelsen till och från Hisingen – och här hoppas vi kunna räta ut en hel del frågetecken!

I en intervju med egna hemsidan berättar Trafikverkets projektingenjör för Marieholmstunneln om läget för den nya älvförbindelsen i Göteborg. Hon har följande förslag för bilisterna när tunneln öppnar – om drygt två månader:

— Kör försiktigt och följ skyltarna. Det är en helt ny förbindelse som vi öppnar, med två nya trafikplatser och en ny tunnel. Det kommer att ta lite tid innan vi alla har vant oss vid de nya vägarna och hur vi ska köra, säger Hanna Närhi, projektingenjör. 

Enligt Trafikverket är det i huvudsak trafik till och från Lundbyleden och Kungälv som ska välja Marieholmstunneln. Exempel på dessa färdvägar kan vara att man väljer Marieholmstunneln (framför Tingstadstunneln):

  • när du kör sträckan E20 – Lundbyleden
  • när du kör sträckan E6 Norrgående (Kungälv) – E20
  • när du kör sträckan E45 Norrgående (Trollhättan) – Lundbyleden

Medan de föreslår att man väljer Tingstadstunneln om man ska från Hisingen mot exempelvis Landvetter eller Kungsbacka.

Vilken tunnel ska man välja som bilist?

På frågan om hur man vet vilken tunnel man ska välja, Marieholmstunneln eller Tingstadstunneln, säger Hanna Närhi, Trafikverkets projektingenjör:

— Ja, det kan ju vara lite svårt  så här i början. Jag skulle uppmana bilisterna att ta en extra titt på skyltarna, så att de hittar den absolut smidigaste vägen för just dem. Det handlar ju om vart man kommer ifrån och vart man är på väg.  Kommer du exempelvis körande från E20 Partille och ska mot Lundbyleden, då tar du Marieholmstunneln. Vi har bra bilder på vår webbsida om detta, så där tycker jag man ska gå in och kika.

Så här ska området se ut när det är klart. Foto: TRAFIKVERKET

Ännu vill inte trafikverket ge ett exakt besked om vilket datum den nya tunneln öppnar, mer än att det är omkring årsskiftet. Ett mer exakt besked väntas komma under november månad.

Inne i tunneln är inredningen ”så gott som” på plats, linjer är målade, skyltar och fläktar uppsatta – så nu återstår enbart detaljer. Bland annat ska bullerplanket (”skyddskärmen”) som går mellan Bäckebolsmotet och Backadalsmotet färdigställas, vilket väntas bli klart om ett par veckor.

Blir det trängselskatt i Marieholmstunneln?

— Ja, det blir det, säger Hanna Närhi, projektingenjör. 

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: