Här är vårens stora trafikstörningar i Göteborg – hela listan

Nu påbörjas arbetet med att renovera Tingstadstunneln. Samtidigt fortsätter rivningen av Götaälvbron. Därför kommer våren att kantas av flera stora trafikarbeten i Göteborg som påverkar trafiken till och från Hisingen.
”Våra analyser visar att stora störningar i trafiken är att vänta”, står det på Trafikverkets hemsida.
Nedanför ser du hela listan på kommande arbeten.

Förra året meddelade Trafikverket att Tingstadstunneln ska renoveras, något som Hela Hisingen tidigare rapporterat om. Anledningen är att man ska “minska sårbarheten och miljöpåverkan samt förbättra säkerheten”.

— Allt från betongkonstruktioner till installationer och trafiksystem ska rustas upp och därför behövde vi en samarbetspartner med bred kompetens och erfarenhet av komplexa projekt. Det har vi funnit i Sweco, sa då Stefan Frisk, projektledare på Trafikverket i ett pressmeddelande.

”Vi gör allt vi kan för att minimera”

Arbetet inleds i april och beräknas pågå fram till 2023, något som kommer innebära stor påverkan för trafikanter:

— Våra analyser visar att stora störningar i trafiken är att vänta. Vi gör allt vi kan för att minimera dessa. Bland annat pågår ett stort planerings och dialogarbete med andra närliggande projekt och intressenter som kommer att påverkas. För att underlätta framkomligheten under byggtid gör vi även förberedande vägarbeten, skriver Trafikverket på hemsidan.

Här nedanför kan du se hela listan över kommande trafikarbeten i Göteborg:

Brunnsbomotet – anslutningar stänger

Vissa anslutningar stänger i Brunnsbomotet under mars och april, skriver Trafik Göteborg. Först handlar det om påfarten mot E6 norrut, Tingstadstunneln och Marieholmstunneln. Sedan handlar det om avfarten vid Brunnsbomotet i östergående riktning från Lundbyleden.

E6 genom Göteborg helt stängd

Helgen 22–24 april stängs E6 helt genom Göteborg mellan Ringömotet och Olskroksmotet. Det här inkluderar Tingstadstunneln, skriver Trafikarbetet på sin hemsida och hänvisar bilister till andra älvförbindelser. Anledningen är att en järnvägsbro över E6 ska rivas samtidigt som man inleder renoveringen av Tingstadstunneln.

Tingstadstunneln: Dubbelriktad trafik

Från 22 april ända fram till oktober 2023 kommer det att vara dubbelriktad trafik i Tingstadstunnelns ena rör. Trafikverket hänvisar då bilister från E6 till Tingstadstunneln, medan övrig trafik hänvisas till Marieholmstunneln, skriver Trafik Göteborg.

Tjörnbron stängs vissa nätter

I början av februari väntas underhållsarbete på Tjörnbron, som innebär att trafiken över bron påverkas på olika sätt beroende på tidpunkt. ”Under alla dagar i veckan dygnet runt hålls endast ett körfält öppet i varje riktning och hastigheten sänks till 50 kilometer i timmen” skriver Trafik Göteborg.

Vissa vardagsnätter (mellan klockan 23.00 och 04.30) stängs bron helt för fordonstrafik. Men gång- och cykeltrafik samt räddningstjänst kommer kunna komma fram förbi arbetsområdet.

Sprängstopp vid Korsvägen

I mitten av februari inleds sprängningar vid Korsvägen med anledning av byggandet av Västlänken. All trafik stoppas därför förbi Korsvägen i ungefär 10 minuter mellan klockan 10.00 och 10.30 samt mellan klockan 12.30 och 13.00 på vardagar.

Stoppen gäller inte för biltrafik från Örgrytevägen till Skånegatan samt gång- och cykeltrafiken i östvästlig riktning (mellan Örgrytevägen och Södra Vägen).

Sprängningarna beräknas pågå fram till våren 2023.

E45 i centrala Göteborg stängs i två veckor

Med anledning av rivningen av Götaälvbron stängs E45 i centrala Göteborg – i höjd med Lilla Bommen – från 11 februari klockan 21 till och med 27 februari. Trafiken kommer ledas om mellan Stationsmotet och Lilla Bommen-motet, men Götatunneln kommer att vara öppen under avstängningen.

Inställda tågavgångar

Under påskhelgen 15-18 april samt Kristi Himmelsfärdshelgen 26-29 maj påverkas tågtrafiken på Västra Stambanan, Norge-/Vänerbanan samt Bohusbanan på grund av banarbete vid Olskroken planskildhet.

Begränsningar på E6 under flera helger

I maj väntas helgarbeten påbörjas på E6 mellan Olskroksmotet och Gullbergsmotet, vilket innebär att ett körfält stängs i varje riktning. Det kommer gälla dygnet runt under de aktuella helgerna.

Listan kommer från Trafik Göteborg, som är ett samarbete mellan Göteborgs Stad, Trafikverket och Västtrafik.

LÄS MER: Trafikkaos och köer väntar omkring Tingstadstunneln – “Stora störningar”

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: