Här kör första spårvagnen på Hisingsbron – smygkörde redan i helgen

Efter ett intensivt arbete i sommar är Hisingsbron nu öppnen även för spårvägstrafik. Klockan fyra på måndag morgon, den 16 augusti, gick den första spårvagnen över Hisingsbron. Men redan i förra veckan testkördes spårvagnar på bron – för att se så att allt fungerade som tänkt.

I sommar har det varit spårvägsstopp över Göta Älv när Göta Älvbron börjat rivas, samtidigt som de sista bitarna av nya Hisingsbron gjorts i ordning. Nu är det arbetet klart och från och med måndag den 16 augusti 2021 kör spårvagnar på Hisingsbron och spårvägstrafiken återgår till sina vanliga rutter över Göta Älv.

— Vi har haft en tajt tidsplan under hela sommaren men arbetet har gått bra, säger Susanne Wiberg, trafikkontorets projektledare för byggnationen av Hisingsbron i ett pressmeddelande.

Göteborgs stad menar påö att Hisingsbron är en viktig pusselbit i utvecklingen av det framtida Göteborg, där hållbart resande står i fokus och där det ska bli enklare för fler göteborgare att resa hållbart.

— Den nya bron blir en huvudpulsåder för kollektivtrafiken och knyter ihop Göteborg över älven, säger Susanne Wiberg.

Första spårvagn på Hisingebron blev spårvagn #311. Foto: @nikealex33.

Resenärer i området kring broarna har redan kunnat se spårvagnar på bron före och under helgen, då Västtrafik och Spårvägen testkört de nya spårvagnsspåren och då byggets arbetsledning inspekterat så att allt fungerar som det är tänkt. Först ut blev Spårvagn 311, som ni kan se på ovanstående bild, tagen av spårvagnsfantasten Nikealex33.

Västra gång- och cykelbanan har öppnats

Uppmärksamma trafikanter och cyklister som var i området kunde se att det redan i helgen gick att använda det västra gång- och cykelfältet av Hisingsbron, som officiellt öppnades nu i samband med att spårtrafiken börjat trafikera Hisingsbron på måndagen. Gång- och cykelbanorna på bron kommer sedan att vara öppna växelvis en tid framöver, då diverse anslutningar på Hisingen behöver trimmas in.

— Vi kommer att behöva göra kortare avstängningar av gång- och cykelbanorna på både östra och västra sidan. Vi stänger av en sida åt gången, så en av gång- och cykelbanorna kommer alltid att vara öppen, säger Susanne Wiberg.

Gångbanan på den västra sidan är två meter bred och den dubbelriktade cykelbanan är fyra och en halv meter bred. Dessutom finns balkonger med sittplatser för den som vill slå sig ner och titta på utsikten från Göteborgs nya landmärke, meddelar Göteborgs stad i pressmeddelandet.

Nu fortsätter rivningen av Göta Älvbron

Under sommaren har även arbetet med att riva Götaälvbron pågått. Det arbetet fortsätter under hösten. Sedan Hisingsbron öppnades för trafik den 9 maj pågår också invigningen, där var och en får inviga Hisingsbron på sitt eget sätt. Den 5 september planeras en officiell ceremoni som avslutning på invigningsperioden #minbroinvigning, skriver Trafikkontoret.

Hela projektet, där både byggnationen av Hisingsbron och rivningen av Götaälvbron ingår, beräknas vara helt klart under våren 2022. Det innebär att området runt broarna fortsatt är en byggarbetsplats och att det kan förekomma tillfälliga omledningar och avstängningar.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: