Semesterguide listar Hisingsbron som sevärdhet – är den en turistmagnet?

Är nya Hisingsbron en turistmagnet? Det återstår väl att se – men Skanska hoppas i alla fall att så är fallet! I sitt projekt ”Sverigeresan” där man uppmanar människor att besöka de ikoniska byggnader och broar som företaget byggt är Hisingsbron lockelsen i Göteborg…

Byggjätten Skanska har under de senaste åren haft uppdraget att bygga nya Hisingsbron, Götaälvbrons ersättare, mellan Hisingen och centrala Göteborg. Så när bron nu närmar sig att bli helt klar – ser byggföretaget till att skryta om det man varit med och skapat, på uppdrag av Göteborgs stad.

I en genomgång av nya ikoniska byggnader som Skanska legat bakom, den så kallade Sverigeresan, så listar man hus och broar från Malmö till Kiruna som är sevärda under semesterperioden.

I genomgången av ”turistmål” som Skanska byggt helt eller delvis listar man bland annat Öresundsbron, Linnéuniversitetet i Kalmar, Kulturhuset i Stockholm och Hotell Kiruna.

Hisingsbron presenteras som ett turistmål av Skanska – som byggt bron. Faksimil: Skanska.se

LÄS MER: Nu läggs sista delen av Hisingsbron på plats: “Spännande utmaning”

”Skanska har sedan företaget bildades 1887 byggt några av de mest ikoniska och betydelsefulla vägarna, broarna och byggnaderna vi har i Sverige. Om du som många andra svenskar siktar på hemester i sommar, varför inte göra en alternativ tur genom landet? Vet du till exempel var landets första betongbro ligger? Eller hur det gick till när Sverige fick sin första motorväg? Här är våra tips på hur du bäst reser genom bygghistorien”, skriver Skanska om den föreslagna ”Sverigeresan” i företagets fotspår.

”Hisingsbron är en så kallad lyftbro av stål och betong”

Ett av dessa är alltså Hisingsbron, som man beskriver så här:

”Göteborg har fått en ny länk mellan fastlandet och Hisingen. Den 1 380 meter långa Hisingsbron är en så kallad lyftbro av stål och betong. Bron har en segelfri höjd på 12 meter som, när den öppnas, blir 28 meter. De fyra pylonerna har en höjd på 55 meter över vattenytan. Bron har dessutom ett avancerat ljussättningssystem som gör att den kan belysas vackert på natten.

Faksimil: Skanska.se / Sverigeresan

Den 9 maj 2021 öppnades Hisingsbron för gående, cyklister, bilar och bussar, medan stadens karaktäristiska spårvagnar börjar trafikera bron i mitten av augusti.”

Tycker du att Hisingsbron är besöksvärd som turistattraktion? Det återstår väl att se om långväga gäster kommer att vara nyfikna på bron som kopplar samman Ringön/Frihamnen med centralen-området eller ej.

Se de föreslagna destinationerna i Skanskas Sverigeresan här.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: