Här kör Göteborgs första förarlösa bussar i trafik – på Hisingen

Foto: VÄSTTRAFIK

Självkörande minisbussar testas just nu i kollektivtrafiken på Hisingen. Från 18 januari till maj pågår försöket och är gratis för passagerare.
— De självkörande bussarna ger oss möjlighet att följa utvecklingen av innovationer och lära oss hur de kan komma till nytta för våra kunder, säger Lars Bäckström, vd på Västtrafik.

Testet med de två självkörande minibussarna i Göteborg trafikerar Lindholmen och resorna går nu att söka i kollektivtrafikapparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg.

Projektet ”S3”, står för Shared shuttle services (delade transporter), är en del av regeringens samverkansprogram “Nästa generations resor och transporter”, skriver Vårt Göteborg. De två tidigare faserna har genomförts på Chalmers i Johanneberg och vid Lindholmen science park. Testet som nu startar är den tredje fasen och genomförs även det på Lindholmen.

Här kör de självkörande bussarna under testperioden 18 januari-maj.

”Resenärer i området kommer närmare till sina arbetsplatser”

De självkörande minibussarna på linje 56 blir två till antalet under testperioden och kör sträckan från parkeringen vid Hugo Hammars kaj till slutstationen Regnbågsgatan som är en knutpunkt för kollektivtrafiken.

— De självkörande bussarna ger oss möjlighet att följa utvecklingen av innovationer och lära oss hur de kan komma till nytta för våra kunder. Den nya linje 56 gör att våra resenärer i området kommer närmare till sina arbetsplatser och bostäder, säger Lars Bäckström, vd på Västtrafik till Vårt Göteborg.

Tanken är att se hur delade transporter kan ”bidra till en levande, attraktiv och hållbar stad”. Satsningen leds av forskningsinsitutet Rise på Lindholmen i samarbete med Keolis, Chalmers, Västtrafik, Ericsson, Göteborgs Stads parkering AB, Härryda kommun och Johanneberg science park och finansieras av Vinnova genom Drive Sweden.

Redaktoinen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: